Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Ecclestone koupil Sennův vítězný mclaren

Ecclestone koupil Sennův vítězný mclaren

Svou sbírku rozšířil o jeden z nejdražších kousků

Bývalý boss F1 Bernie Ecclestone minulý týden rozšířil svou soukromou sbírku historických vozů F1. Koupil si monopost McLaren MP4/8-6, ve kterém Ayrton Senna vyhrál Velkou cenu Monaka 1993. Stál ho 4.2 milionu eur, což je v přepočtu kolem 107 milionů korun.

Ecclestone koupil kompletní vůz, i s motorem Ford HB a převodovkou. S tímto autem Senna dosáhl rekordního šestého monackého vítězství. Nikomu před ním ani po něm se v Monaku nepodařilo zvítězit šestkrát. Graham Hill i Michael Schumacher mají po pěti vítězstvích. Ze současných jezdců nikdo nevyhrál více než dvakrát, takže rekord určitě ještě dlouho zůstane nepřekonaný.

Bývalý vlastník Aaron Hsu dostane od Ecclestonea 3,65 milionu eur, více než půl milionu je provizí pro aukční dům Bonhams. Jedná se o jednu z největších částek zaplacených za historický vůz F1, přestože se ani nepřiblížila sumě 7,5 milionu amerických dolarů, za kterou se prodal vůz Ferrari Michaela Schumachera z roku 2001.

Ecclestone tak rozšířil svou sbírku, na jejímž počátku stály vozy týmu Brabham, který kdysi vlastnil. Sennův McLaren v ní bude vynikat. McLaren se vzdal pouze velmi malého počtu vozů, ve kterých někdy závodil brazilský velikán, nepočítáme-li monoposty předané Hondě. Tento vůz z roku 1993 již poháněl motor Ford, což je pro nového majitele výhoda, protože je možné ho příležitostně nastartovat. Vozy vybavené motory Honda by k tomu potřebovaly asistenci japonských inženýrů.

Na stejné aukci našel nového majitele i Sennův Toleman-Hart TG184, ve kterém získal druhé místo ve Velké ceně Monaka 1984 a třetí místo v Brands Hatch. Ten byl prodán za 1,6 milionu eur.