Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Pirelli chce zůstat, ale ne za každou cenu

Pirelli chce zůstat, ale ne za každou cenu

Brzy může být nahrazeno některým z konkurentů

V současnosti jsou všechny smlouvy v F1 do roku 2020. Rokem 2021 započne nová éra s novými vozy, motory, sportovními i technickými pravidly, systémem dělení peněz, možná i s novými týmy… Dokonce i jezdci vyjednávající nové kontrakty, jako Lewis Hamilton nebo Daniel Ricciardo, hovoří o letech 2019 a 2020. Pouze Pirelli je z nějakého důvodu výjimkou. Jeho smlouva na monopolní dodávání pneumatik vyprší už příští rok. A co potom?

Marco Tronchetti Provera, generální ředitel společnosti, údajně na setkání s akcionáři řekl, že setrvání v F1 po roce 2019 není ničím garantované. Formule 1 se Pirelli dlouhodobě vyplácí, ale kromě ní zásobuje i MS superbiků a podle nejvyššího šéfa Pirelli celkově kolem 460 sportovních akcí ročně. Pokud tedy konkurence přijde za novými majiteli F1 s výhodnější nabídkou, Italové se nebudou bránit zuby nehty.

"Pořád říkáme, že formule 1 nám vyhovuje a rádi zůstaneme její součástí," řekl mluvčí Pirelli, když ho kontaktoval web Motorsport. "Ale pokud by mělo dojít na předhánění se v nabídkách, tak nezůstaneme za každou cenu."

Současný kontrakt byl podepsán v roce 2016 a jediným soupeřem Pirelli byl francouzský Michelin, který má své pneumatiky v MotoGP, FE, WRC i WEC. Tehdy ale trval na tom, že nebude vyrábět třináctipalcové, ale osmnáctipalcové pneumatiky a nevoněla mu ani záměrná rychlá degradace kvůli více zastávkám v boxech.