Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Agag: Nemíchejte spolu sport a politiku

Agag: Nemíchejte spolu sport a politiku

Protesty proti pořádání e-prix v Rijádu

Formule E uzavřela desetiletý kontrakt na pořádání e-prix v hlavním městě Saúdské Arábie Rijádu. Vzápětí po jeho oznámení se ale zvedla vlna odporu. Protestují však nikoliv sportovní autority, nýbrž různé humanitární organizace. Poukazují zejména na to, že v zemi vládne jeden z nejkonzervativnějších režimů, jenž soustavně porušuje lidská práva.

Korunní princ Mohammed bin Salman sice zavedl řadu modernizačních opatření, jenže, jak podotýkají světové agentury, v poslední době „šlápl na brzdu“. Projevilo se to mj. i perzekucí místních feministek, prosazujících větší míru svobody pro ženy.

Promotér formule E Alejandro Agag (na snímku se zpěvačkou Kylie Minogue) však veškeré výtky odmítá: „Rozhodnutí, že pojedeme v Rijádu, je velmi důležité. Chceme tím podpořit pozitivní změny, k nimž v království dochází. Kupříkladu ženy budou od června smět řídit auto. Myslím, že se to vyvíjí správným směrem.

Faktem ovšem je, že příslušnice slabšího pohlaví stále nesmějí v Saúdské Arábii bez zvláštního souhlasu sami cestovat ani studovat. „Nesmíme spolu míchat sport a politiku. Podívejte se, k čemu vedly třeba bojkoty olympijských her. Chápu, že jsou lidé, kteří s námi v tomto nesouhlasí. Ale stejně tak jsou jiní proti pořádání závodu v Paříži,“ tvrdí Agag.