Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Nedělní závod na Belle Isle ovládl Hunter-Reay

Nedělní závod na Belle Isle ovládl Hunter-Reay

Chevrolet Detroit Grand Prix – 2. závod

Skvělý víkend prožil na městském okruhu v Detroitu Američan Hunter-Reay. Na sobotní druhé místo z prvního závodu navázal v neděli svým prvním triumfem po téměř třech letech. Naposledy se z vítězství radoval v roce 2015 v Poconu. V závěru přiměl k chybě vítěze kvalifikace Rossiho, který většinu závodu jel na první příčce.

Start závodu poznamenala kuriózní nehoda, kterou si připsal viceprezident Chevroletu Mark Reuss. Člen vedení automobilky, pro niž to byl domácí závod, řídil v zaváděcím voze pace car, s nímž naboural hned v první zatáčce do zdi. (Více ZDE).

S půlhodinovým zpožděním konečně jezdci vyrazili na dráhu. Rossi dobře odstartoval. První kolo ale, na rozdíl od sobotního závodu, přineslo pořádnou porci vzrušení. Jones se na startu dostal před Powera, ten mu to ale mezi 3. a 4. zatáčkou vrátil. Do souboje byli zapleteni i další jezdci. Vše rychle ukončil náraz Pigota do zdi, což si vynutilo výjezd zpomalovacího vozu. Bourdais měl navíc prořízlou pravou zadní pneumatiku, s níž se belhal do boxů.

Po restartu se situace už uklidnila. Okolo 10. kola se rozjela taktická bitva. Otevřelo se okno pro strategii tří pit stopů, kterou, stejně jako v sobotu, zvolil i Hunter-Reay. O kolo později zamířil do boxů druhý Wickens. Rossi měl zhruba šestivteřinový náskok před Powerem. Hned za ním byli Dixon a Jones.

Sobotní vítěz Dixon ale začal mít potíže, propadl se za Jonese a naopak se musel bránit Rahalovi a Andrettimu. Ty dotahoval senzačně jedoucí Bourdais, byť mu pomáhalo i to, že měl tvrdou sadu pneumatik. Ta se v Detroitu ukázala být preferovaným obutím na úkor alternativní měkké sady.

Bourdais se dostal před Rahala a Andrettiho, a když byl za Dixonem, zamířil Novozélanďan do boxů. V nich byl i dobře jedoucí debutant Ferrucci. Při výjezdu ale udělal chybu a narazil do zdi. S poškozeným vozem se vrátil pro nové přední křídlo, naděje na dobrý výsledek ale vyhasla.

V očekávání, že by IndyCar mohla vyslat na trať zpomalovací vůz, zamířili urychleně k mechanikům také Rossi, Power a Bourdais. Francouz se vrátil těsně před Dixonem. Rossi byl na třetí příčce za Wickensem a Hunter-Reayem. Po pit stopech se mu ale výrazně podařilo na Powera navýšit náskok, brzy to bylo přes 14 sekund.

Hunter-Reay si v 35. kole odbyl další pit stop. Vrátil se na šesté příčce. Slibně rozjetý závod skončil o tři kola později pro Bourdaise. V první zatáčce dostal hodiny. Následoval dokonce skok přes obrubník a trávu. S poškozeným zavěšením se pomalu dobelhal do boxů.

Na konci stintu se trápil Rossi, jehož ztrátu Power stáhl na šest sekund. Společně s Rahalem a Dixonem zamířili k mechanikům ve 46. kole. Hunter-Reay vedl před Rossim o 15 vteřin, ještě jej ale čekal jeden pit stop.

Ten si odbyl v 52. kole. Vedení sice neudržel, při zastávce se ale posunul před Powera. Navíc Rossiho rychle stahoval a v 63. kole byli oba piloti Michaela Andrettiho těsně za sebou. Rossi ve snaze ubránit se Hunter-Reayovi probrzdil. To se opakovalo i v dalším kole, ale s mnohem horšími následky – Rossi skončil v únikové zóně, a když se z ní dostal, měl zničenou levou přední pneumatiku.

Hunter-Reay si tak dojel v klidu pro vítězství. Power za sebou udržel oba piloty Chipa Ganassiho a druhé místo je vzhledem k tomu, že vozy s chevrolety nebyly v Detroitu za celý víkend skoro vůbec vidět, skvělý výsledek. Navíc díky tomu, že Rossi skončil až na 12. místě, bude z města automobilů Power odjíždět jako lídr šampionátu. O další body zabojují jezdci už za týden, v sobotu večer na oválu Texas Motor Speedway.

p. jezdec tým motor čas
1. Ryan Hunter-Reay Andretti Autosport Honda  1:33:50.5784
2. Will Power Team Penske Chevrolet + 11,3549
3. Ed Jones Chip Ganassi Racing Honda + 13,2291
4. Scott Dixon Chip Ganassi Racing Honda + 13,7652
5. Graham Rahal Rahal Letterman Lanigan Honda + 16,6280
6. Robert Wickens Schmidt Peterson Motorsports Honda + 34,9398
7. Tony Kanaan A.J.Foyt Enterprises Chevrolet + 41,6328
8. Charlie Kimball Carlin Chevrolet + 47,3553
9. Marco Andretti Andretti Herta Autosport Honda + 56,6293
10. Simon Pagenaud Team Penske Chevrolet + 59,5891
11. Max Chilton Carlin Chevrolet + 1:04,6868
12. Alexander Rossi Andretti Autosport Honda + 1:06,6419
13. Zach Veach Andretti Autosport Honda + 1:07,6438
14. Matheus Leist A.J.Foyt Enterprises Chevrolet + 1:11,6742
15. Josef Newgarden Team Penske Chevrolet + 1:14,2820
16. James Hinchcliffe Schmidt Peterson Motorsports Honda + 1:17,3729
17. Takuma Sató Rahal Letterman Lanigan Honda - 1 kolo
18. Jordan King Ed Carpenter Racing Chevrolet - 1 kolo
19. Gabby Chaves Harding Racing Chevrolet - 1 kolo
20. Santino Ferrucci Dale Coyne Racing Honda - 1 kolo
21. Sébastien Bourdais Dale Coyne Racing Honda - 3 kola
22. René Binder Juncos Racing Chevrolet - 4 kola
23. Spencer Pigot Ed Carpenter Racing Chevrolet Porucha