Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ricciardo dostane penalizaci, potvrdil Newey

Ricciardo dostane penalizaci, potvrdil Newey

V šestém závodu mu odešlo druhé MGU-K

Navzdory jenom pár dní staré zprávě, že Renault věří v záchranu Ricciardova MGU-K, se Australan musí smířit s penalizací.

MGU-K, které jezdci Red Bullu pořádně zkomplikovalo cestu za monackým vítězstvím, podle Adriana Neweyho nejde opravit. Jelikož Ricciardo už v Číně potřeboval kompletní novou pohonnou jednotku, v Kanadě bude muset použít již třetí MGU-K, což pro něj znamená ztrátu 10 míst na startovním roštu.

Takže i kdyby kvalifikaci vyhrál, na startu mu bude patřit až 11. pozice. Možná by tedy bylo lepší vzít si opět rovnou celou novou pohonnou jednotku, jenže to při letošních nových pravidlech není tak jednoduché. Zatímco v případě MGU-K, řídící elektroniky a baterií má jezdec k dispozici pouze dva kusy na sezonu, u MGU-H, turba i samotného spalovacího motoru jsou povoleny tři kusy. Ricciardo si tak v Montrealu ještě nemůže odpykat tresty za výměnu všech částí pohonné jednotky. Přitom start z posledního místa bude i tak velmi pravděpodobný, pokud problém s rekuperací kinetické energie poškodil i baterii.

"Jednoznačně v Montrealu dostane penalizaci, jenom nám ještě neřekli (lidé od Renaultu), jaká bude," cituje Neweyho agentura Reuters. "Jedním z faktorů je i to, zda v Monaku došlo k poškození baterie. Takže dokud nás Renault nebude informovat, nebudeme vědět, na co se máme připravit."