Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Renault: Red Bull se musí rozhodnout teď!

Renault: Red Bull se musí rozhodnout teď!

Za tři týdny bude pozdě

O trojúhelníku Renault - Red Bull - Honda se toho za poslední týdny už popsalo dost, takže na začátek pouze stručné shrnutí "posledních termínů". Na začátku března se Cyril Abiteboul, šéf Renaultu, nechal slyšet, že pokud Red Bull má zájem o prodloužení kontraktu na pohonné jednotky, musí se rozhodnout nejpozději uprostřed května, kdy FIA každý rok uzavírá seznam výrobců motorů a jejich zákazníků. Christian Horner, šéf Red Bullu, uprostřed března poslal opačným směrem vzkaz, že tým si stanovil konečný termín na konec léta. Abiteboul ustoupil, ale konečný termín stanovil na konec května, protože tehdy prý už musí začít podepisovat smlouvy se subdodavateli. Horner na to, že chce vidět pokrok, který Renault a Honda udělají nasazením nové pohonné jednotky v Kanadě.

Už v Kanadě ale bylo řečeno, že Red Bull si bude jistý až během víkendu VC Rakouska, tedy na domácím Red Bull Ringu. A Abiteboul opět říká ne. Je to už definitivní ne, nebo jen další možná?

"Řekl bych, že už mají všechny informace a nevidím důvod, proč ještě odkládat konečné rozhodnutí," řekl Abiteboul. "Podle pravidel je konečným termínem 15. květen. Kvůli 12 let trvající spolupráci jsme souhlasili s prodloužením lhůty, ale po určitém dni už naše nabídka nebude platit. Chtěli počkat do Montréalu, chtěli vidět nejnovější motor náš a Hondy. Vše dostali a už nevidím žádný důvod k dalšímu odkladu."

Takže pokud by se chtěl Red Bull rozhodnout až v týdnu před Velkou cenou Rakouska…

"To tedy ne! Prostě už potřebujeme zajistit komponenty. Již teď jsme pozadu. A Renault určuje načasování, ne Red Bull. Obyčejně spolu mluvíme po víkendu, ne v neděli večer, se všemi těmi emocemi. Necháme testosteron opět klesnout a pak budeme diskutovat. Ale nemůžeme čekat tak dlouho, jak oni teď řekli.

Nechci říct přesný termín, protože by mi v ten den telefon zvonil od rána do večera. Stanovil jsem datum a oni ho znají. A není to víkend v Rakousku. Tam už naše nabídka nebude na stole, už budou komunikovat pouze s Hondou. Oni chtěli nabídku, my jsme ji udělali, ale musí být akceptována v příštích pár dnech," tvrdí nekompromisně Abiteboul.