Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Massa popsal Verstappenův efekt

Massa popsal Verstappenův efekt

Talentovaní jezdci utíkají z motokár

Od chvíle, kdy Max Verstappen prorazil v F1 dříve, než mohl požádat o vydání řidičského průkazu, začali se mladíci dostávat na vrchol pyramidy motorsportu příliš rychle. Alespoň si to myslí Felipe Massa.

Připomeňme, že syn Jose Verstappena získal místo v F1 jako 16letý, pátečního tréninku se poprvé zúčastnil pouze tři dny po svých 17. narozeninách. Jeho úspěchy v motokárách a začátky v F1 oddělila jediná sezona v juniorských sériích. Felipe Massa v nich strávil čtyři roky a na start velké ceny se poprvé postavil jako 21letý.

"Jsme svědky toho, že mnoho mladých jezdců si myslí, že se musí co nejdříve dostat do monopostů," řekl Massa, jenž momentálně nikde nezávodí a přijal místo prezidenta organizace CIK, která se pod křídly FIA stará o motokárové závody.

"Podle mě je možné přestoupit, když je jezdec připraven, má dostatek zkušeností. Velká část jezdců, kterým je 14 nebo 15 let, už pomýšlí na závodění v monopostech. Musíme jim, a také jejich otcům, ukázat, že existuje něco jako správný čas na další krok. Max Verstappen tak trochu změnil mentální nastavení mnoha rodičů, když se jako 17letý dostal do F1.

Musíte si nechat čas na přípravu a do monopostů přesednout ve správném čase. Když pak přecházíte z jedné série do druhé, díky zkušenostem můžete být okamžitě konkurenceschopní. Pak se přes juniorské kategorie lze rychle dostat až do F1,“ připomíná Massa.