Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Hamilton rychle přišel o soupeře

Hamilton rychle přišel o soupeře

VC Francie - závod

S jedinou kratičkou výjimkou nepustil Hamilton nikoho jiného do čela VC Francie. Na okruhu Paula Riciarda zaznamenal svůj 65. triumf ve F1. Jeho největší rivalové Vettel a Bottas pohřbili svoje naděje už v úvodní zatáčce.

Hlavním tématem debat v padoku i na tribunách bylo, zda zaprší. Předpověď se několikrát za den změnila, v okamžiku startu však bylo sucho. Teploměr ukazoval 24 stupňů, asfalt se zahřál na 41 stupňů.

Ještě před začátkem VC se o pobavení postaral Vettel. Zmeškal totiž defilé jezdců na nákladním voze a musel truck stíhat v safety caru – značky Mercedes…

Do smíchu ale rozhodně nebylo tisicovkám diváků, kteří opět uvízli v obrovských kolonách na jediných dvou přístupových komunikacích do Le Castelletu. Stížnosti neberou konce, jednoduché řešení bohužel neexistuje.

Po zhasnutí světel vypuklo nečekané drama. Hamilton obhájil pole position, ale Vettel a Bottas vzájemně kolidovali. Exmistr světa se v první zatáčce pokoušel protlačit před svého soka, zavadil však přídí svého ferrari o zadní levé kolo mercedesu, které prořízl. Sám si pošramotil přední křídlo. Oba se belhali do boxů, z nichž naopak vyjížděl safety car.

Jeho nasazení způsobila potyčka mezi Oconem a viníkem Gaslym. Pro dva ze tří domácích jezdců tak velká cena skončila velmi brzy. Za Hamiltonem se drželi Verstappen a výborně odstartující Sainz. Následovali Ricciardo, Magnussen, Leclerc a Räikkönen. Vettel a Bottas se po opravě propadli na 17. a 18. pozici, tedy na úplný chvost pole. Oba přezuli na měkkou směs. Spekulovalo se, zda na ní hodlají dojet až do cíle.

 

Čest Ferrari zachraňoval třetím místem Räikkönen

 

Alonso se roztočil a musel před sebe pustit pospíchajícího Vettela. Více vpředu připravil Räikkönen Leclerka o šesté místo. V osmém kole se už Vettel objevil na dvanácté příčce. Bottas šplhal vzhůru podstatně pomaleji, ve stejné chvíli byl až patnáctý. Podle stáje mělo jeho auto poškozenou podlahu.

O kolo později nevydržel Sainz podle očekávání Ricciardův a vzápětí ani Räikkönenův tlak. Už jedenáctý Vettel se dozvěděl nepříjemnou zprávu, že za incident s Bottasem vyfasoval pětisekundový trest.

Po půlhodině vedl s přehledem Hamilton před Verstappenem (+2,7), Ricciardem (+7,9), Räikkönenem (+9,8), Sainzem (+11,7) a Magnussenem (+14,5). V první desítce byli ještě Leclerc, Grosjean, Pérez a Hülkenberg.

Mimořádně agresivním dojmem působící Vettel se nenechal penalizací zlomit a v rychlém tempu nechal za sebou Hülkenberga, Péreze a Grosjeana. Pak si dal menší pauzu a vypořádal se s Leclerkem, Magnussenem a Sainzem. V 21. kole už jel pátý, jenže od Räikkönena jej dělilo propastných šestnáct sekund. Jeho bohatýrský výkon byl v této fázi pro fanoušky jediným povyražením, protože situace se jinak uklidnila. Hamiltonův náskok narostl na šest sekund a začalo být zřejmé, že závod může zkomplikovat pouze náhlá změna počasí.

Jako první ze špičky přezouval ve 25. kole Verstappen, ze superměkkých na měkké pneumatiky. Na dráhu se vrátil těsně před Vettelem. Ricciardo měnil gumy až o pět kol později a na rozdíl od svého kolegy se před ferrari neudržel. U mechaniků se objevil také Pérez, ovšem jeho monopost byl zatlačen do garáže. Dalším smolařem, kterého potkal „štráf“, se stal Grosjean. I u něj šlo o pět sekund za způsobení kolize.

Verstappen přitlačil na plynový pedál, jenže Hamilton okamžitě kontroval nejrychlejším kolem 1:36,0. Hned na to ve 33. kole absolvoval zastávku. Více než půlminutový náskok na Verstappena mu dal potřebnou jistotu a tým neudělal žádnou chybu. Stihl se vrátit dokonce i před Räikkönenem, který dosud nezastavil. Učinil tak jako jeden z posledních a klesl na páté místo.

Ricciardo s výhodou čerstvějšího obutí si vzal od Vettela, jehož pneumatiky se ocitaly v posledním tažení, pozici zpátky. Bottas se již prokousal na šestou příčku, měl však stejný problém. Vyřešil to další výměnou na ultrasofty, která ho stála tři příčky. I proto, že mechanikům vůz spadl ze zvedáku!

Räikkönen lehce stáhl Vettela a dostal od svých nadřízených souhlas, aby šel před něj. Jeho příští obětí měl být 8,8 sekundy vzdálený Ricciardo. Třináct kol před koncem to byl olbřímí úkol.

Vettel podruhé zajel do boxové uličky ve 40. kole. Při té příležitosti si odpykal trest a pokračoval jako sedmý.

 

Verstappen se držel pro něj nezvykle zpátky

 

Räikkönen to dokázal! Doslova letěl a ve 47. kole se vcelku hladce prosmýkl před Ricciarda. Éterem se nesl apatický Alonsův hlas: „Nemám brzdy, nemám gumy, nemám žádné body. Je mně úplně jedno, jak závod dopadne.“ K tomu není co dodat…

Zbraně naopak nesložil Vettel. Znovu se vypořádal s Magnussenem a Sainzem a zaujal páté místo. Sainz se ovšem potýkal se závažným technickým problémem a viditelně zvolnil. Tři kola před koncem odstavil po defektu svůj williams Stroll a způsobil tak zavedení režimu virtuálního safety caru. Duel o vítězství by se ale beztak zřejmě neodehrál. Hamilton a Verstappen udržovali mezi sebou konstantní rozestup a vypadalo to, že uzavřeli pakt o neútočení.

p. jezdec tým motor čas kol body
1. Lewis Hamilton Mercedes Mercedes 1:30:11,385 53 25
2. Max Verstappen Red Bull TAG Heuer +7,090 53 18
3. Kimi Räikkönen Ferrari Ferrari +25,888 53 15
4. Daniel Ricciardo Red Bull TAG Heuer +34,736 53 12
5. Sebastian Vettel Ferrari Ferrari +61,935 53 10
6. Kevin Magnussen Haas Ferrari +79,364 53 8
7. Valtteri Bottas Mercedes Mercedes +80,632 53 6
8. Carlos Sainz Renault Renault +87,184 53 4
9. Nico Hülkenberg Renault Renault +91,989 53 2
10. Charles Leclerc Sauber Ferrari +93,873 53 1
11. Romain Grosjean Haas Ferrari -1 kolo 52 0
12. Stoffel Vandoorne McLaren Renault -1 kolo 52 0
13. Marcus Ericsson Sauber Ferrari -1 kolo 52 0
14. Brendon Hartley Toro Rosso Honda -1 kolo 52 0
15. Sergej Sirotkin Williams Mercedes -1 kolo 52 0
16. Fernando Alonso McLaren Renault - 50 0
17. Lance Stroll Williams Mercedes - 48 0
  Sergio Pérez Force India Mercedes - 27 0
  Esteban Ocon Force India Mercedes - 0 0
  Pierre Gasly Toro Rosso Honda - 0 0