Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Nejkratší trať v kalendáři hostí další závod

Nejkratší trať v kalendáři hostí další závod

Iowa Corn 300 – před závodem

Jedenáctý závod čeká tento víkend na piloty IndyCar Series. Jezdci se přesunuli do Iowy a utkají se na nejkratší trati v kalendáři, oválu Iowa Speedway, který měří jen 1,4 kilometru (0,875 míle). Pro IndyCar to bude dvanáctá zastávka na této trati, druhé nejmladší v kalendáři.

Suverénně nejúspěšnějším týmem je v Iowě stáj Michaela Andrettiho. Její piloti se z předchozích jedenácti závodů radovali ze sedmi vítězství. Andrettiho rodinu ale tento týden zasáhla velká rána: v úterý zemřela manželka Maria Andrettiho a matka Michaela Andrettiho Dee Ann.

Závodění v Iowě má hluboké kořeny. První závod na 100 mil se jel u města Burlington 9. července 1915. Vyhrál jej Bob Burman. Další dva závody na dřevěné dráze u hlavního města De Moines  ovládla také známá jména z raných let amerického motorsportu, Ralphové Mulford a DePalma. Pak ale formulové závody z malého a převážně zemědělského státu zmizely.

Změna nastala až po roce 2000. V roce 2005 začala u města Newton vznikat nová závodní dráha. Investor na ni vynaložil 50 milionů dolarů. Úředníci ale i tak měli pochybnosti o jeho solventnosti a tak se stavba na krátký čas dokonce zastavila. Město totiž odmítalo dostát svému závazku a dostavět k okruhu příjezdové cesty, pokud investor neprokáže, že je schopen stavbu řádně dokončit.

Při plánování okruhu se spojila dvě známá jména. Na designu oválu se podílel bývalý slavný závodník NASCAR Rusty Wallace. Inspiroval se jiným krátkým oválem, kde se mu velmi dařilo – Richmond International Raceway ve Virginii. Uvnitř oválu ale najdeme také dvoukilometrový okruh. Ten navrhl Alan Wilson, který stojí třeba za projektem Barber Motorsports Parku. Jeho manželkou je jedna z pěti žen, které nastoupily do velké ceny formule 1 Desiré Wilsonová.

Iowa byla zpočátku velkým oříškem pro dodavatele pneumatik Firestone. Gumy buď nevydržely, nebo se přímo podílely na tom, že jezdci na krátké trati nemohli téměř předjíždět. V posledních letech ale Firestone konečně na Iowu vyzrál. Pro společnost je to přitom jeden z nejdůležitějších závodů – ve městě Des Moines má továrnu, kde připravuje všechny pneumatiky určené pro zemědělské stroje.

Na trati se tradičně daří americkým jezdcům a ti se rozhodně týden po nejvýznamnějším americkém svátku, Dni nezávislosti, nebudou chtít nechat zahanbit. Tři vítězství má na kontě Hunter-Reay, byť v čele všech závodů v Iowě strávil pouhých 54 kol. To předloňský vítěz Josef Newgarden, který vyhrál předešlý závod na Road Americe a slavil také v prvním oválovém klání letošního ročníku ve Phoenixu, jich zde zaznamenal bez šesti rovných 400. Zapomínat nemůžeme ani na Eda Carpentera nebo Marka Andrettiho. Ten v Iowě získal jedno ze svých dvou vítězství, která doposud v kariéře v IndyCar nasbíral.

Stejně jako v Texasu ani v Iowě neuvidíme tým Juncos Racing. Nový tým se IndyCar teprve učí a na závod v Iowě nesehnal žádného jezdce, jehož sponzoři by měli dostatečně velký zájem. Na krátké dráze bude ale 22 vozů adekvátní počet.

Iowa Speedway:
Délka okruhu: 0,875 míle (1,4 km)
Délka závodu: 300 kol (268,2 mil)
První závod: 2007
Loňské pole position: Will Power (Team Penske) – 0:34,7541
Loňský vítěz: Hélio Castroneves (Team Penske)
Rekord okruhu: Hélio Castroneves (Team Penske) – 17,2283 v roce 2014

Časový harmonogram (SELČ)
Sobota 7. července
17:15 – 18:15 – 1. trénink
21:30 – 23:00 – kvalifikace


Neděle 8. července
0:30 -1:45 – 2. trénink
20:40 – start závodu Iowa Corn 300