Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton nepřestával věřit ve vítězství

Hamilton nepřestával věřit ve vítězství

Mercedes: Riskantní volba nevyšla

Mercedes si musel připadat jako na houpačce. Chvílemi se zdálo, že je závod ztracený, potom se zbarvil do růžova a týmová dvojka sahala po vítězství. Nakonec z toho bylo druhé místo pro téměř odepsaného Hamiltona…

Lewis Hamilton chtěl dokázat husarský kousek: vyhrát pětkrát za sebou domácí VC Velké Británie. To se ještě nikomu v minulosti nepodařilo. A nedokázal to ani on. Po nevydařeném státu se propadl na třetí místo a potom dostal od Kimiho Räikkönena ránu na pravé zadní kolo. Roztočil se, neovladatelný vůz vyletěl mimo dráhu, ale naštěstí ho Hamilton zkrotil a z poslední pozice pokračovat v závodě.

Předvedl skvělý výkon, rychle postupoval kupředu, a nakonec vystoupil na stupeň vítězů. Pocity byly smíšené. Nesplnil svůj cíl, ale rozhodně nezklamal.

Závod to byl těžký, ale dal jsem do něj všechno a jsem vděčný, že jsem ho dokončil na druhém místě,“ hodnotil Lewis Hamilton (2. místo) svůj výkon. „Od startu se pořád něco dělo. V závěrečných kolech jsme nestačili rychlosti obou ferrari, která měla čerstvější pneumatiky. Jsem velmi vděčný, že po incidentu v třetí zatáčce zůstalo auto pohromadě a že jsem v závodě mohl pokračovat. V tom okamžiku jsem byl poslední, přesto jsem nepřestával věřit, že ještě můžu vyhrát. Tahle víra mi pomohla se probít závodním polem až tak vysoko. Když byl na dráze zpomalovací vůz a jezdci přede mnou zajeli do boxů, naskytla se mi příležitost popolézt na třetí pozici. Bylo to naprosto správné rozhodnutí. Kdybych je následoval do depa, vrátil bych se na dráhu za nimi na stejných gumách, měl bych co dělat, abych je předjel, a s největší pravděpodobností bych druhý neskončil. Fanoušci byli o tomhle víkendu báječní. Jsem jim za podporu moc vděčný.

Valtteri Bottas si po většinu závodu vedl velmi dobře a měl blízko k triumfu

Blíž k vítězství měl týmový kolega Valtteri Bottas (4. místo). Když si ve 33. kole jeho největší soupeři dojeli pro nové pneumatiky, zůstal na trati a dostal se do vedení. Pak už šlo jen o to, zda na starších a tvrdších gumách udrží pozici před rychlým ferrari Sebastiana Vettela. Dlouho se bránil skvěle, ale nakonec šest kol před cílem útokům podlehl. „Jsem moc zklamaný. V závodě jsem vedl, a pak jsem se v posledních kolech propadl až na čtvrté místo. Jsem z toho celý špatný. Ostatní při zpomalení závodu přezuli, zato my jsme zariskovali a zůstali na trati, abychom se dostali před Sebastiana. Zkraje se to vyplácelo, všechno vypadalo dobře. Při restartech jsem dělal, co jsem mohl. Musel jsem na to šlapat jako v kvalifikaci, ale asi pět kol před cílem už na to pneumatiky nestačily. Ze všech sil jsem se snažil vedení udržet, ale potom jsem proti jezdcům na čerstvějších gumách už nic nesvedl. Věděli jsme, že strategie jedné zastávky v boxech nebude snadná, ale rozhodli jsme se ji risknout. Úsek na středních pneumatikách jsme dnes měli bohužel příliš dlouhý. Po závodě se to vždycky zpětně hodnotí lehko, ale ve chvíli, kdy jsme dostali pokyn zůstat na dráze, jsem byl na stejné lodi. Dnes jsem klidně mohl dojet druhý, jenomže jsme se rozhodli jít do toho,“ smutně komentoval vývoj závodu.