Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Současný McLaren má méně přítlaku než loňský

Současný McLaren má méně přítlaku než loňský

O tituly se nebude bojovat příštích pár let

Po další podstatné personální změně, odchodu Érika Boulliera z místa závodního ředitele, už zřejmě zbytek týmu nemá sílu přesvědčovat všechny kolem, že do roka a do dne bude bojovat o vítězství a určitě ho uvidíme alespoň na stupních vítězů. Pohonná jednotka Renault, kterou používá i špičkový Red Bull, naplno odhalila, jak pomalý vůz je McLaren schopný poslat na trať. Generální ředitel týmu Zak Brown však stále trvá na tom, že loňský vůz nebyl tak špatný a že tehdy byly mizerné výsledky zaviněné motorem Honda.

"Nemáme tolik aerodynamického přítlaku, kolik jsme měli loni," řekl Brown, jehož tým je aktuálně na sedmém místě v Poháru konstruktérů. "Takže jsme našli příčinu. Oblast, která je na tomto voze slabší než na loňském. Měli jsme loni nejlepší šasi? Ne, určitě ne. Měli jsme lepší šasi? Kvůli různým proměnným je obtížné říci jednoduše ano nebo ne. Ale víme, že nyní máme méně přítlaku, než jsme měli loni."


Změny mohou být reakcí na slabé výkony, ale mohou souviset také s tím, že Brown, jenž do McLaren Group přišel jako marketingový guru, je nyní nezpochybnitelným vládcem týmu. Dostal post jeho generálního ředitele a sám, alespoň prozatím, nejmenoval nikoho do funkce šéfa týmu, který po odchodu Tima Gosse už nemá ani technického ředitele. Odchodem Boulliera je špičkový management  o trochu méně početný, ale po zániku funkce závodního ředitele a rozdělení jeho kompetencí zase není snadné říci, kdo se má jakým způsobem podílet na budoucích úspěších. Gil de Ferran je sportovním ředitelem (čili mimo jiné bude tým zastupovat ve vztahu k FIA), Andrea Stella byl povýšen na ředitele pro výkon a provozní ředitel Simon Roberts má teď více odpovědnosti v technické oblasti.

"Musíme být realisté, toto se nevyřeší ze dne na den. Od cíle nás dělí celé roky. Nevím, jestli dva nebo deset, ale řekl bych, že to bude někde mezi. Nebudu dělat předpovědi. Musíme být realisté, být upřímní k sobě i k našim fanouškům. Bude to dlouhá cesta a je třeba se s tím smířit," dodal Brown.

A co krátkodobé cíle?

"Jsme ve velkém boji o čtvrté, páté, šesté, sedmé místo. Je to těsný boj a nechci nic říkat dopředu, protože to nás už párkrát dostalo do problémů a nechci opakovat jednu a tutéž chybu. Budeme bojovat jako smyslů zbavení a snad to bude boj o čtvrté místo Poháru konstruktérů."