Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Pravidla pro sezonu 2021 v příštích měsících?

Pravidla pro sezonu 2021 v příštích měsících?

Polovina roku je pryč a Carey nemá jediný podpis

Podoba formule 1 po roce 2020 je nadále ve hvězdách. Nejpozději na konci první poloviny tohoto roku měla být podle původního plánu uzavřena otázka motorů a v návaznosti na to se měly začít podepisovat dohody, týkající se způsobu dělení příjmů z F1 a rozpočtového stropu. Současní výrobci motorů se však vzbouřili a namísto nové pohonné jednotky bez MGU-H, s větším MGU-K a dalšími změnami chtějí prosadit zachování stávajícího konceptu. Další odklad určitě způsobila ztráta Sergia Marchionneho a čekání, než bude nové vedení Ferrari připraveno pokračovat v jednáních.

Zatímco pro fanouška je rok 2021 velmi vzdálený, nový tým či výrobce motorů by měl mít alespoň půl roku na vypracování projektu, minimálně rok na vybavení továrny a najmutí personálu a rok na vývoj vozu, respektive motoru. S dalšími odklady tedy vidina příchodu nových účastníků šampionátu mizí, postavení současné špičky sílí a naděje na prosazení zásadních změn je stále menší. V této situaci není zpráva, že dohody mohou být podepsány během následujících měsíců, nijak pozitivní.

"Nedávno jsme udělali nějaké změny pro příští sezonu. Delší seznam změn ve sportovních pravidlech bude hotov v nejbližších týdnech, abychom opět zlepšili sportovní stránku F1,“ řekl generální ředitel F1 Chase Carey. "Co je důležitější, pokračujeme v úsilí o větší změnu v oblastech struktury nákladů, rozdělování zisků, pravidel a řídících orgánů. S týmy jsme pokročili, dohodli jsme se na cílech. Nyní musíme vyřešit detaily tak, abychom našli správné kompromisy a v nejbližších měsících mohli podepsat dohody týkající se sezony 2021.

Dohodli jsme se na cílech, odsouhlasili nastavený kurz a hlavní body toho, čeho se snažíme dosáhnout a co je naší vizí budoucnosti. Musíme najít vhodné kompromisy, podívat se na detaily. Nikdo nedostane všechno, co chtěl, ale to všichni chápou. Nekřič hop, dokud si nepřeskočil, ale diskuse jsou pozitivní, směr je správný a s týmy se dá dohodnout."


Carey ale musel potvrdit, že i finanční otázka je stále otevřená a bez jejího uzavření a bez motorů se dále asi nepohnou.

"Dělení příjmů mezi nás a týmy i mezi týmy je součástí těchto rozhovorů, směřujících k roku 2021. A myslíme si, že lépe uděláme, když o tom budeme hovořit pouze s týmy a detaily udržíme pod pokličkou. Když budeme mít vše pohromadě a bude to definitivní, tak to budeme s radostí prezentovat veřejnosti. Jenže diskuse právě probíhají a já nepůjdu hlouběji do detailů. Tyto věci je třeba řešit za zavřenými dveřmi," prohlásil Carey.

Takže žádný pevný termín, jehož dodržení by novým zájemcům umožnilo stihnout sezonu 2021?

"Nechci stanovit pevný termín. Myslím, že i týmy si musejí uvědomovat, že by bylo dobré tyto věci vyřešit a moci si začít plánovat budoucnost. Všichni to chceme co nejdříve a pokusíme se to dokončit během příštích měsíců," přislíbil šéf F1.