Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Räikkönen odchází z Ferrari do Sauberu

Räikkönen odchází z Ferrari do Sauberu

Se švýcarským týmem podepsal dvouletou smlouvu

Nejnetrpělivěji očekávaná zpráva je tady. Kimi Räikkönen končí po sezoně ve Ferrari, nikoliv však ve F1. Na následující dva roky se upsal Sauberu. Z něj naopak do Maranella míří Charles Leclerc.

Ze tří možných variant (Kimiho setrvání ve Scuderii, odchod z F1 a přestup jinam) vyšla nakonec ta nejméně pravděpodobná.

Uzavírá se tak jedna velká éra. Finská legenda za Ferrari jezdila v letech 2007 až 2009 a pak znovu od sezony 2014. V roce 2007 získala v jejích barvách svůj jediný titul mistra světa.

V těchto letech byl Kimiho přínos pro stáj naprosto zásadní,“ uvedl v této souvislosti její šéf Maurizio Arrivabene. „A to pokud jde o jeho jezdecké, ale i lidské kvality. Byl jedinečným týmovým hráčem. Jako světový šampion zůstane trvale součástí historie Ferrari.

 

Na samém počátku kariéry - Räikkönen v monopostu Sauber ve VC Malajsie 2001

 

Kruh se uzavírá. Kariéra mlčenlivého seveřana se zřejmě završí tam, kde začala. Bylo mu 21 let, když mu Peter Sauber dal v roce 2001 šanci zkusit si F1. Hned při prvním startu v Austrálii si vyjel bod za šesté místo (podle tehdejšího bodovacího systému).

Aktuální principál švýcarské ekipy Fréderic Vasseur se netajil svým uspokojením: „Räikkönenovo angažování je důležitou součástí našeho rozvojového projektu. Jeho mimořádný talent a dlouholeté zkušenosti nám pomohou nejen při vývoji auta, ale budou nedocenitelným pomocníkem i v jiných oblastech.