Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vynucený Bottasův dar Hamiltonovi v ceně sedmi bodů

Vynucený Bottasův dar Hamiltonovi v ceně sedmi bodů

Mercedes: Valtteri pochopil roli

Na jubilejní 70. vítězství v kariéře nebude Lewis Hamilton příliš pyšný. Nevybojoval ho na trati, ale díky týmové režii, která přiměla Valtteriho Bottase vzdát se teprve čtvrtého triumfu.

Rozhodnutí Mercedesu je rozhodně pochopitelné. Pět závodů před koncem vypadá Hamiltonův náskok luxusně, ale stát se může všechno. V konečném účtování může hrát těch sedm bodů, které dnes dostal darem od týmu, velkou roli. Z tohoto pohledu se jedná o vítězství rozumu nad citem. Těžko by se našel někdo, kdo by za této situace nepřál vítězství Bottasovi.

Valtteri se dnes ukázal jako neuvěřitelný džentlmen,“ poděkoval Lewis Hamilton (1. místo) prostřednictvím médií. „Upřímně řečeno, je to nejpodivnější den, co si ze své sportovní kariéry pamatuju. Tuhle situaci jsme předtím prodebatovávali. Je hrozně nepříjemná v tom, že chci vyhrávat poctivě, vlastním přičiněním. Jako závodníci jsme tu proto, abychom vyhrávali, a když nám někdo řekne, že vyhrát nemůžeme, jako by se nám zhroutil svět. Nikdy bych to nikomu nepřál a ani bych to po nikom nežádal.

Jasně jsem předtím na poradě dal na vědomí, že nechodím škemrat za Totem ani nikým jiným. Tak vyhrávat nechci. Tým se evidentně rozhodl, když pozoroval, jak mi pneumatiky puchýřkují a Vettel na mě zezadu dotírá. Ve stáji jsou lidé, kteří prosazují, že musíme vyhrát, všechno se točí kolem vítězství. Musíme vyhrát oba šampionáty a je jedno, kdo skončí výš. Myslím, že je moc důležité ocenit Valtteriho, protože, jak jsem řekl, projevil se jako neskonalý kavalír. Také je potřeba vyjádřit vděk lidem z továrny. Na tom, abychom dokázali obsadit první dvě místa, tam maká spousta lidí. A tým odvedl o tomto víkendu úžasnou práci. Každopádně jsem na tohle vítězství ze všech, kterých jsem za život dosáhl, nejméně hrdý.“ 

Valtteri Bottas (2. místo) přišel o obrovský úspěch, kterých zatím na kontě nemá mnoho. Jezdí ve špičkovém týmu a když má konečně triumf na dosah, musí se ho vzdát. Po závodě už emoce vyprchaly a proto reagoval velmi diplomaticky: „Byl to těžký den. Jako tým jsme dosáhli dobrého výsledku, protože jsme získali maximální počet bodů, ale pro mě osobně byl závod složitý. I když už chápu situaci. Když jsem tu proto, abych kryl stájové jedničce záda, nezáleží na tom, jestli vyhraju já nebo Lewis, hlavně když obsadíme první dvě místa a odvezeme si nejvyšší možný počet bodů. V závěru sezony bojuje o titul z nás dvou už jen Lewis, kdežto já ne. Takže pro stáj je lepší, když vyhraje on – tak to je.

Pro mě jako sportovce a člověka to není ideální, ale je to fakt. Fungujeme jako tým a já jsem připraven se podílet na kolektivním úspěchu. Tak jako jsem to ukázal dnes, budu ve prospěch týmu pracovat i příště. Tak to chodí. I tak se těším na příští rok a začátek nové sezony. Vím, že za stejných podmínek jsem dnes měl a mohl vyhrát. Ve svém nitru vím, že jsem vítězem tohoto víkendu. Sice nemám trofej, ale na tom nezáleží. Tak to je a jdeme dál.