Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Motor Honda je již lepší než Renault

Motor Honda je již lepší než Renault

Další úspěšný, ačkoli zatím skrytý krok vpřed

Před minulým víkendem jsme od Hondy a Toro Rosso slyšeli, že v Rusku přijmou penalizace za výměny pohonných jednotek s výhledem na lepší výkony, které díky tomu přijdou později. Nejspíš jsme si to ale nevyložili správně a nová verze pohonné jednotky Honda není pouze testovací platformou pro příští rok. Zlepšení se totiž nemá projevit až v další sezoně, ale v dalším závodě. V Rusku jezdci Toro Rosso přijali penalizace, ale s novými motory budou závodit až v Japonsku, kde bude Honda doma a kde nebudou (nebo by alespoň neměli) startovat z chvostu pole.

Pokrok mezi dosud používanou druhou a v pátečních trénincích nasazenou třetí letošní verzí je prý tak velký, že pohonná jednotka je již celkově lepší než ta od Renaultu. Šéf týmu Franz Tost by měl vědět, o čem mluví, jelikož motor Renault používá sesterský tým Red Bull Racing.

"Honda dělá velké pokroky. V pátek jsme měli ve voze novou verzi a byla fantastická," řekl Tost v Rusku. "Celkově je už lepší, než má Renault. Dostali jsme penalizace a nepoužili jsme ji, abychom jí ušetřili kilometry, ale budeme ji mít v Suzuce."

Má se za to, že Honda zásadně vylepšila spalovací motor a další změny ve zbytku pohonné jednotky slouží k dokonalé optimalizaci. Tost také potvrdil, že Honda už nebude zásadně měnit koncept pohonné jednotky, ale pracuje na novinkách pro příští sezonu. Jezdec Red Bullu Max Verstappen zase prozradil, že jeho tým očekává, že Honda bude na začátku příští sezony přinejmenším stejně výkonná jako Renault.