Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Whiting vysvětluje sporná rozhodnutí minulého víkendu

 Whiting vysvětluje sporná rozhodnutí minulého víkendu

Stevardi měli plné ruce práce s Verstappenem, Alonsem i Magnussenem

Charlie Whiting má po VC Japonska co vysvětlovat. Došlo k několika sporným momentům a za některé z nich byly uděleny penalizace. Části fanoušků se nyní zdá, že byly příliš mírné, jiným, že některé z nich neměly být uděleny vůbec. Další by penalizovali i souboj Sebastiana Vettela s Maxem Verstappenem. Ale pěkně jedno po druhém.

Charles Leclerc si po závodě stěžoval, že ho Kevin Magnussen v jednom ze soubojů surově zablokoval. Dánský jezdec se potrestal sám, defektem pneumatiky a pozdějším odstoupením ze závodu, ale penalizaci nedostal. Přestože Leclerc vidí podobnost mezi tímto incidentem a tím, co udělal Max Verstappen Kimimu Räikkönenovi v roce 2016 v Belgii. Whiting ale vysvětluje, že Magnussen sice Leclerkovi zablokoval cestu vpřed, ale neudělal to schválně.

"Když se na tu situaci podíváte, vidíte, že Kevin nemění směr a Charles je stále blíž a blíž. Poté jede vpravo, jenže Kevin také. Pohnuli se najednou. Na videu se Kevin pohne pouze o jeden snímek později než Charles. Proto si myslím, že není možné, aby to bylo z Kevinovy strany blokování," vysvětlil ředitel závodů F1.

Verstappen měl hned dvě kolize s jezdci Ferrari. Za tu s Kimim Räikkönenem byl potrestán a Whiting na správnosti rozhodnutí trvá, přestože mladý Nizozemec po závodě nevěřícně kroutil hlavou.

"To byla jasná situace. Max vyjel ven z trati a vrátil se na ni nebezpečným způsobem. Jezdec je povinen vrátit se bezpečně a on při návratu vytlačil mimo trať Kimiho. Tady stevardi neměli o čem přemýšlet."

A co souboj Verstappen - Vettel, jenž byl označen za běžný závodní incident?

"Seb se pokoušel natlačit dovnitř, což je pochopitelný manévr. Byl už napůl vedle Maxe a Max zatočil do zatáčky, taková klasika. Stevardi obyčejně neudělují penalizace, pokud nevidí, že jeden jezdec byl sám nebo převážně zodpovědný za způsobení incidentu. Názory se mohou různit, ale nemůžeme ukázat prstem pouze na jednoho z nich."

Mnozí vidí podobnost mezi tímto Vettelovým manévrem a Verstappenovým neúspěšným pokusem o předjetí Vettela letos v Číně, za který byl jezdec Red Bullu potrestán.

"V Číně to Max pustil do vnitřní strany vlásenky a Seb schytal téměř boční náraz. Neřekl bych, že to byly podobné incidenty," nesouhlasil Whiting.


A nakonec je tady incident Fernanda Alonsa s Lancem Strollem. Stroll v souboji vytlačil Alonsa mimo trať a dostal za to pětisekundovou penalizaci. Jenže Alonso, jenž se po vystrčení z trati vrátil před kanadského viníka, také obdržel pětisekundový trest. Dvojnásobný mistr světa spílá celé F1 za její nesmyslné a nekonzistentní rozhodnutí.

Whiting má na věc diametrálně odlišný názor: "Myslím, že stevardům bylo dokonale jasné, co Fernando udělal. Střihl šikanu, rychle přejel přes štěrkovou zónu a vrátil se na trať před soupeřem. Je zřejmé, že získal výhodu jízdou mimo trať, ačkoliv stevardi usoudili, že Stroll Fernanda vytlačil. Ale když někdo Fernanda vystrčil mimo trať, to ještě neznamená, že se nemusí projet šikanu. Rozhodně nesmí. Takto se pozice nezískává. A Stroll ho neměl vytlačit mimo trať."