Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

IGTC před branami finále

IGTC před branami finále

Startovní listina a přehled kandidátů na titul

Během nadcházejícího víkendu proběhne čtvrtý a závěrečný podnik třetího ročníku Intercontinental GT Challenge. Ten bude součástí vytrvalostního osmihodinového závodu na okruhu Laguna Seca.

Z dosud přihlášených 33 účastníků jich necelá polovina nasadí techniku třídy GT3 a z větší části se zúčastní bojů o body do IGTC. Třináct posádek bude soutěžit v GT4, jedna s pohárovým lamborghini a tři s cestovními vozidly kategorie TCR.

Boj o tituly

Body se budou rozdělovat dle klíče 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1. V rozhodujícím podniku tak mohou nejlepší dva z výrobcem nominovaných vozů přispět na jeho konto maximálně 43 body. Na případný bodový zisk třetího vozu jednoho výrobce anebo soutěžících nezařazených v IGTC není brán ohled. Jezdci, kteří soutěží v celkovém hodnocení anebo ve třídě (pouze bronzoví jezdci), mohou vybojovat maximálně 25 bodů.

Mercedes-AMG (104 bodů)

Mimořádně úspěšné vystoupení v Suzuce se projevilo na změně pořadí také v hodnocení jezdců, které vedou Tristan Vautier a Raffaele Marciello s 58 body, následovaní kolegou Engelem (43 bodů).

Německý výrobce přistoupil před rozhodujícím závodem ke změně složení posádek. Navázat na vítězství na japonské půdě mohou ve voze č. 175 (Sun Energy Akka) Vautier s Engelem, které doplní Buhk (9., 16 bodů). Marciello (č. 43) usedne ke Götzovi (5., 28 bodů) a Williamsonovi (7., 24 bodů), kteří v týmu Strakka dokončili závod v Suzuce na druhém místě.

Z dalších vozů může bodovat pouze Strakka č. 44. Vozy týmu DXDT (č. 63) a Sun Energy (č. 75) vzhledem k účasti bronzového pilota v posádce jsou zahrnuti pouze v hodnocení jezdců.

Audi (95 bodů)

Nejen v hodnocení výrobců, ale také v klasifikaci jezdců je jediným vážnějším konkurentem Mercedesu značka Audi. Také zde přistoupili k přeskupení posádek.

Papírově nejsilnější je posádka vozu č. 19, v níž jsou loňský vítěz na americkém okruhu Winkelhock (3., 40 bodů), Frijns a Vanthoor (oba 4., 37 bodů). Winkelhockův dosavadní kolega Haase (3., 40 bodů) bude nyní sedlat vůz týmu Land Motorsport (č. 29) s jezdci bez šancí na titul i pódiová umístění. Vítěznou zkušenost z premiérového vystoupení v Americe má však Kelvin Van der Linde. Pojistkou pro hodnocení jezdců pak bude vůz č. 17.

Porsche, Bentley, McLaren

Porsche (51 bodů) nemůže ohrozit výše uvedené značky, svoji bronzovou příčku pak bude hájit pouze před Bentley. Veškerou tíhu odpovědnosti ponesou tovární piloti vyslaní do amerického týmu Wrigt (č. 911). Ve voze Black Swan Racingu (č. 54) je bronzový pilot.

Stálým reprezentantem Bentley (22 bodů) v letošním roce je tým M-Sport s dvojicí nejnovější generace vozu Bentley Continental. K nim se připojí místní K-PAX Racing a v jeho službách Álvaro Parente, jenž letos vybojoval 28 bodů s konkurenčním Mercedesem-AMG.

McLaren (20 bodů) nemá v závodě žádného zástupce.

Klasifikace bronzových jezdců

Hodnocení těchto pilotů bude dle pravidel oficiální až po skončení tohoto závodu. První dvojice v průběžném hodnocení však splňuje podmínky pro boj o titul. V nejlepší pozici je Kenny Habul (68 bodů, Mercedes PAM č. 75) před Timem Pappasem (48 bodů, Porsche PRO č. 54). Jistý bronz a možný útok na stříbro se nabízí Nicku Leventisovi (40 bodů, Mercedes-AMG PAM č. 42)

Startovní listina GT3

č. třída tým výrobce posádka
7
Bentley Team M-Sport Bentley J.Pepper/J.Gounon/S.Kane
8
Bentley Team M-Sport Bentley V.Abril/A.Soucek/M.Soulet
9
K-Pax Racing Bentley A.Parente/R.Baptista/B.Sellers
17
AS Belgian Audi WRT Audi S.Leonard/S.Van der Linde/A.Riberas
19
AS Belgian Audi WRT Audi R.Frijns/D.Vanthoor/M.Winkelhock
29
Audi Sport Land Audi C.Haase/K.Van der Linde/C.Mies
42
Strakka Racing* Mercedes-AMG N.Leventis/F.Fraga/D.Fumanelli
43
M-AMG Team Strakka Mercedes-AMG M.Gőtz/L.Williamson/R.Marciello
44
Strakka Racing Mercedes-AMG J.Hawksworth/C.Vietoris/A.Tambay
46
PPM Lamborghini** B.Kdovic/S.Michimi/S.Dunn
54
Black Swan Racing* Porsche T.Pappas/P.Long/J.Bleekemolen
63
DXDT Racing* Mercedes-AMG D.Askew/R.Dalziel/M.Hedlund
75
Sun Energy1 (AKKA)* Mercedes-AMG K.Habul/M.Grenier/L.Stolz
87
Vital Speed Ferrari** M.Franchitti/T.Baek/J.Westphall
175
M-AMG Sun Energy (AKKA) Mercedes-AMG M.Buhk/T.Vautier/M.Engel
911
Wright Motorsport Porsche D.Werner/R.Dumas/F.Makowiecki
 

* označené vozy nejsou zahrnuty do bodování výrobců

** výrobce nesoutěží v IGTC