Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mám, co jsem chtěl

Mám, co jsem chtěl

Není pravda, že by Alonsovi nikdo nesvěřil dobrý vůz

Fernando Alonso neodchází z F1 poražen, nebo se nás o tom alespoň pokouší přesvědčit. Prý kdyby chtěl, mohl by příští rok jezdit ve F1 a v dobrém voze.

"Mohl jsem mít konkurenceschopný vůz," ohradil se Alonso poté, co se k němu donesla slova lítosti Carlose Sainze a Maxe Verstappena, že takový jezdec opouští F1, protože nesehnal místo v silném týmu.

"Nekončím kvůli tomu, že jsem se nedostal do konkurenceschopného vozu. Říkám to už od srpna. Končím, protože jsem už dosáhl všeho, čeho jsem ve F1 dosáhnout chtěl. Dostal jsem se do F1, vyhrál jsem velkou cenu, získal jsem titul, pokořil jsem rekordy. Jezdil jsem za McLaren, Renault i Ferrari. Nyní je mi 37 a ve F1 již nemám co dosáhnout. Vše, o čem jsem v souvislosti s F1 snil, jsem už udělal. V motorsportu mě čekají další věci, větší, než je F1.

Končím, protože jsem dosáhl více, než o čem jsem snil a je čas dosáhnout ještě vyšší mety mimo F1. Ve F1 si lidé myslí, že být zde je to nejdůležitější na světě. A když někdo odchází, tak lidé nechápou, že možná to tak chtěl. Myslí si, že odchází kvůli tomu, že nesehnal konkurenceschopný vůz.

Mohl jsem mít konkurenceschopné auto a možná McLaren bude příští rok superkonkurenceschopný vůz. Kdo ví. Ale já to už nechci ani zkusit. Chci tady skončit, protože si myslím, že mohu být lepším a komplexnějším závodníkem a mít kariéru mimo F1. Tato kapitola je uzavřena a podle mě byla úspěšná. Za hranicemi F1 jsou další věci, kterých chci dosáhnout. Ještě jsem neuspěl v jiných částech motorsportu a chci se o to pokusit."

GP Japonska - Renault - Fernando Alonso


Dvojnásobný šampion si zaslouží respekt, ale aniž bychom zpochybňovali, jak to teď cítí, můžeme si připomenout několik jeho výroků.

"Víceméně nepochybuji, že z F1 neodejdu, dokud se opět nestanu mistrem světa," konec roku 2008, po návratu z McLarenu do Renaultu, kde dříve v mladém věku získal své dva mistrovské tituly.

"Nechci říkat, že nejsem rád za dva tituly, ale třetí vás dostane na seznam největších jmen. Myslím, že tady budu ještě dlouho, ještě budu vyhrávat, protože mám ještě před sebou pěkných pár let. Nevím kolik. Tři, pět, sedm… To není problém," rok 2014, na pokraji odchodu z Ferrari bez očekávaných titulů.

"Věřím v tento projekt. Odhodlání mi nechybí a chci se stát mistrem světa s týmem McLaren-Honda. To je mým jediným cílem," prosinec 2016, ve víře že třetí rok s Hondou může být přelomový.

"Mou prioritou zůstává F1 a získání třetího mistrovského titulu a jsem připraven jít do kteréhokoliv týmu, s kterým bych toho mohl dosáhnout," léto 2017, když Alonso otevřeně vstoupil na trh s jezdci a očekával kontrakty k podpisu.

Ale Alonso vůbec nemusí být smutný, se dvěma tituly je po boku legend jako Mika Häkkinen, Emerson Fittipaldi nebo Jim Clark.