Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ferrari mělo Vettela více podpořit

Ferrari mělo Vettela více podpořit

De la Rosa a Coulthard vidí chyby hlavně na straně Maranella

Sebastian Vettel si letos v boji o titul sám podrážel nohy jezdeckými chybami a kolizemi, ale dva zkušení jezdci viní více Ferrari, že ho nebránilo před mediálním tlakem.

"Poprvé v hybridní éře mělo Ferrari po všech stránkách stejně dobrý vůz jako Mercedes, jenže Vettelovy chyby v kombinaci s tím, že ho Ferrari nebránilo, zapříčinily prohru," řekl Pedro de la Rosa, bývalý testovací jezdec Ferrari, v rozhovoru pro El Confidencial.

V jakém smyslu "nebránilo"?

"Když jezdec udělá chybu, hlavně jezdec Ferrari, tým ho musí bránit. Pokud ne, je pro něj moc těžké vyrovnávat se s tlakem vyvolaným jeho vlastní chybou. Když havaroval v Německu, byla to pro něj tvrdá rána. Chyba udělaná všem na očích. Ale ze strany týmu jsem nezaregistroval potřebnou obranu svého jezdce. Interně možná ano, ale mělo to být veřejně, aby se zbavil tlaku, hlavně od italského tisku. V takové situaci to má jezdec Ferrari těžší. Když to ve Ferrari nejde jako po másle, jezdci se hůře udržuje koncentrace a chladná hlava."

David Coulthard, vítěz 13 velkých cen, řekl redaktorovi Sportsmailu něco podobného, ​​ale soustředil se na Vettelovo postavení v týmu.

"Mám pocit, že Ferrari nepodporovalo Vettela tak, jako byl podporován Lewis," řekl Coulthard. "Řekl bych, že ačkoli Valtteri dostal šanci, Mercedes stál pevně za Lewisem. Po celou dobu to měl být on, kdo měl vyhrát více závodů a bojovat o titul.

To, co Ferrari udělalo v Monze, nechalo Kimiho získat pole position… Vettel byl potom druhý v druhé šikaně závodu, zkusil to na Hamiltona a takové situace ho zahnaly do rohu. Proti Vettelovi se otočila i některá strategická rozhodnutí. To a Vettelovy nešťastné i nevynucené chyby rozhodly."