Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Zandvoort a Assen se přetahují o VC Nizozemska

Zandvoort a Assen se přetahují o VC Nizozemska

O peníze jde až v první řadě

Jednání o obnově VC Nizozemska jdou do další fáze. Tento týden se mají sejít potenciální pořadatelé s představiteli Liberty Media. Dlužno dodat, že řeč je o okruhu v Zandvoortu, nikoliv v Assenu, který byl původně favorizován.

Na autodrom na pobřeží Severního moře se před časem zajel podívat ředitel velkých cen Charlie Whiting a s výsledky své inspekce byl vcelku spokojen. Jenže teď začíná jít o peníze. Vlastník F1 vyžaduje licenční poplatek ve výši 20 milionů eur.

Spolumajitel areálu Bernhard van Oranje se netají tím, že uvedenou částku pohromadě nemá, o prostředcích na úhradu dalších nákladů ani nemluvě. Věří však v reklamní hodnotu podniku a především sází na značnou popularitu Maxe Verstappena u svých krajanů. „Taková událost generuje v celém regionu nebývalý marketingový efekt,“ je přesvědčen. „Pokud chceš mít F1, musíš do toho něco investovat. Bude nutné například vybudovat nové tiskové středisko. Na druhou stranu je potřeba, aby se vložené finance zase vrátily. Stojí zkrátka před námi ještě spousta problémů, ale to hlavní je, že jsou zvládnutelné.

Jeden úkol si už organizátoři mohou odškrtnout jako splněný. Místní referendum v roce 2015 vyjádřilo s resuscitací VC Nizozemska souhlas. To je nesmírně důležité, protože trať se nachází uprostřed zástavby a různé iniciativy se v minulosti pokoušely ji zrušit z důvodu překračování limitů hluku.

V Assenu se pravidelně pořádá motocyklová VC Nizozemska 

O 200 kilometrů dál ovšem informace o aktivitě Zandvoortu způsobila hodně zlé krve. Jos Vaessen z Nadace pro Grand Prix v Assenu vyjádřil „značné překvapení“ nad rozhodnutím Liberty Media orientovat se na konkurenta. „Těžko si lze představit, jak by se mohl závod F1 jet na tak zastaralém okruhu,“ prohlašuje. „Assen je v tomto směru mnohem lépe vybaven. Musím se ptát, jestli to v Zandvoortu myslí opravdu vážně. My máme nadále seriózní zájem. Vyřešili jsme financování, teď je nejdůležitější najít volné místo v kalendáři.