Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

První šestice využila pět různých strategií

První šestice využila pět různých strategií

Pirelli: Red Bull to umí s pneumatikami

Tři nejlepší týmy zvolily pro VC Brazílie různé taktické varianty. Mezi prvními šesti jezdci v cíli jich bylo dokonce pět! Závod byl díky tomu zajímavý od startu do cíle a nabídl i hodně předjíždění. I když bylo o titulu rozhodnuto, stále se diváci měli na co dívat.

Lewis Hamilton vyhrál závod s jedinou zastávkou a volbou superměkká/střední směs. Naopak Max Verstappen, vedoucí až do nešťastné kolize s jezdcem o kolo zpět, dal přednost variantě superměkká/měkká, stejně jako jeho kolega Daniel Ricciardo, startující kvůli penalizaci až z 11. pozice.

Ferrari bylo ve špičce jediným týmem, startujícím na měkké sadě pneumatik. Kimi Räikkönen dojel třetí po jedné zastávce s výměnou na měkkou sadu, zatímco Sebastian Vettel měnil kola dvakrát a využil všechny dostupné směsi. O dramatičnosti závodu svědčí také to, že první čtyři projeli cílem v rozmezí pěti vteřin.

Pro zajímavost: stejnou strategii jako vítěz použil také sedmý Charles Leclerc z týmu Sauber.

Podle očekávání bylo počasí teplejší, což přispělo k vytváření puchýřů na povrchu pneumatik,“ vysvětloval po závodě Mario Isola, šéf Pirelli pro automobilový sport. „Brazílie byla rozhodně jedním z nejvíce zábavných závodů roku, kdy strategie byla nejen rozhodující, ale i velmi rozmanitá. Navzdory těmto extrémně odlišným postupům byl boj mezi všemi špičkovými týmy velmi těsný a byla tam spousta soubojů kolo na kolo, což je přesně ten cíl, který se snažíme ve formuli 1 dosáhnout. Red Bull a Max Verstappen obzvláště dobře využívají pneumatiky tak, že vykazují konzistentní rychlost. Používají pouze dvě nejchladnější směsi a zastavují jen jednou.

Více zajímavých informací se dozvíte z následující infografiky.