Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ricciardo splnil svůj cíl v Q2, Verstappen nikoliv

Ricciardo splnil svůj cíl v Q2, Verstappen nikoliv

Red Bull: Tradičně třetí řada, ale bylo to těsné

Dnešní kvalifikace na okruhu Yas Marina jistě nebude nejpamátnější pro Maxe Verstappena ani pro Daniela Ricciarda. Obsazení třetí řady za vozy Mercedesu a Ferrari je klasika nejen této sezony. Jezdci Ferrari ale nebyli zas tak daleko a RB14 je zpravidla lepší v závodě než v kvalifikaci, takže oba myslí na stupně vítězů. Obzvláště by to potěšilo Ricciarda, odchovance Red Bullu, který se pak s tímto týmem rozloučí a odejde k Renaultu.

"Dnes to bylo o rychlosti a zábavě, velmi příjemná kvalifikace. Doufal jsem, že dostanu Kimiho, ale nakonec byl o půl desetiny rychlejší. Čtvrté místo by bylo lepší než páté, ale hlavní je, že jsme z Q2 postoupili na ultraměkkých pneumatikách. Rozdíl v rychlosti ultra- a hyperměkkých je obrovský, asi tak sekunda, takže jsme v Q2 museli zajet víceméně perfektní kolo," vysvětluje Ricciardo (5. místo).

"Bylo to těsné, byl jsem desátý a tým mi řekl, abych přerušil kolo (na hyperměkkých pneumatikách). První kolo v Q3 bylo dobré, vypadalo to těsně, ale Mercedes i Ferrari se pak ještě zlepšily. Páté a šesté místo na papíře nevypadá nijak oslnivě, ale nebyli jsme o moc pomalejší, jsme konkurenceschopní."


Ricciardo byl před i po kvalifikaci veselejší než Verstappen


Verstappenovi je samozřejmě trochu líto, že prohrál poslední interní kvalifikační bitvu s Ricciardem. V úvodu závodu by se měl dostat před něj, pokud chce využít hyperměkké pneumatiky.

"Nejsem moc spokojen s tím, jak dnes proběhla kvalifikace," řekl Verstappen (6. místo). "Po prvním měřeném kole v Q3 jsme si uvědomili, že musíme teplotu pneumatik udržet níže, pokud chceme více přilnavosti. V posledním kole jsme se o to pokusili, ale bohužel teplota přesto vyletěla příliš vysoko. Strašně to pak klouzalo, takže jsem to kolo ani nedokončil.

Původně jsme neměli v plánu startovat na hyperměkkých pneumatikách, ale aspoň to bude zajímavé. Být na jiné směsi jako někteří jezdci ze špičky se nakonec může vyplatit."