Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Toro Rosso oficiálně potvrdilo Albonův příchod

Toro Rosso oficiálně potvrdilo Albonův příchod

Stane se druhým Thajcem, který nastoupí ve F1

Toro Rosso oficiálně potvrdilo, že jeho druhým jezdcem v sezoně 2019 bude Alexander Albon. Vleklá jednání o rozvázání smlouvy, kterou závodník předtím uzavřel s Nissanem ve formuli E, vedla k úspěšnému závěru.

Dvaadvacetiletý Thajec, který se ovšem narodil a žije ve Velké Británii, tak bude kolegou Daniila Kvjata. Krátká epizoda Brendona Hartleye ve F1 tím končí.

Alexander podával po celý rok 2018 znamenité výkony ve F2. Vyhrál čtyři závody a celkově se umístil jako třetí. Způsob, jakým dokázal v závodech zdolat velké množství soupeřů, nás utvrdil v přesvědčení, že je již dostatečně zralý pro vstup do F1,“ uvedl šéf týmu Franz Tost.

Sám Albon připomněl, že před šesti lety jeho první zkušenost s Red Bullem skončila vyhazovem z juniorského programu: „V roce 2012 se mě zbavili. Od té chvíle jsem věděl, že se budu do F1 dostávat hodně obtížně. Ale tvrdě jsem pracoval, a pokaždé, když jsem sedl do auta, snažil jsem se na sebe upozornit. Musím Red Bullu a zvláště panu Helmutu Markovi poděkovat, že mně dávají druhou šanci.

Albon se stává druhým reprezentantem království v jihovýchodní Asii ve F1. V dávnověku šampionátu v něm účinkoval princ Bira (celým jménem Birabongse Bhanudej Bhanubandh). Ten v letech 1950 až 1954 absolvoval devatenáct velkých cen s vozy Maserati, Gordini a Connaught. V Bernu 1950 a Remeši 1954 dokázal dojet do cíle jako čtvrtý.

 

Prvním Thajcem ve F1 byl počátkem padesátých let pric Bira

 

Jeho následník se zatím podobnými výsledky vykázat nemůže. Kromě motokár totiž nevyhrál během dosavadní kariéry ani jeden seriál. Nejblíže k tomu měl v roce 2016, kdy obsadil druhou příčku v GP3.