Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Autosport vyhlásil Leclerka nováčkem roku

Autosport vyhlásil Leclerka nováčkem roku

Prestižní ocenění rozdána

V Londýně se předávaly prestižní ceny Autosportu. Tradiční události uzavírající sezonu spolu s galavečerem FIA (7. prosince 2018) se zúčastnilo mnoho známých tváří z F1, ačkoli ne každý si cenu převzal osobně. Lewis Hamilton měl jiný program, takže za hlavní cenu pro závodníka roku poděkoval pouze prostřednictvím videa. Hamiltonovo vítězství bylo očekávané, protože z dramatické sezony a tuhého boje se Sebastianem Vettelem nakonec byla krasojízda za pátým mistrovským titulem, čímž se dostal na úroveň Juana Manuela Fangia. V hlasování byli za ním Sebastian Vettel, Max Verstappen a Fernando Alonso.

Hamilton dostal také cenu pro nejlepšího britského profesionálního závodníka. Zde neměli šanci Jenson Button (šampión Super GT) ani George Russell (šampion F2).

Překvapením není ani cena pro nejlepší vůz, zasloužil si ji Mercedes W09.

Nováčkem roku je Charles Leclerc, jenž se výborně uchytil, pomohl Sauberu odlepit se ode dna výsledkových tabulek a po méně než roce v kokpitu F1 podepsal smlouvu na přestup do Scuderie Ferrari. Hlasující ho upřednostnili před Robertem Wickensem z IndyCar, Pierrem Gaslym, André Lottererem z formule E, jakož i Georgem Russellem a Landem Norrisem z F2. Leclerc dostal tuto cenu již podruhé, loni si ji převzal jako jezdec F2. Před ním ji dostali Pascal Wehrlein, Max Verstappen, Daniil Kvjat a v roce 2013 Jules Bianchi.

Tým Mercedes získal již pátý Pohár konstruktérů v řadě a je teprve druhou stájí, která tohle ve F1 dokázala. První bylo Ferrari. I proto dostal Toto Wolff ocenění za výjimečný přínos technologiím v motorsportu, kterou převzal z rukou Jeana Todta.

Sám Todt poté jako prezident FIA převzal Pioneering and Innovation Award udělenou za to, že se do světa monopostů povedlo prosadit Halo.

Cenu za celoživotní úspěchy si přebral Jacky Ickx, jenž léta patřil mezi špičku F1, ale mistrovský titul nikdy nezískal, zatímco v Le Mans vyhrál šestkrát a zvítězil také na Dakaru a v Bathurstu.

Stejnou cenu Gregor Grant Award dostali Mika Häkkinen, dvojnásobný mistr světa, a Francouz Stéphane Ratel, zakladatel společnosti, která po celém světě organizuje národní i nadnárodní závodní série.