Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vítěz nové F3 získá třicet bodů na superlicenci

Vítěz nové F3 získá třicet bodů na superlicenci

Nejlépe na tom budou mistři IndyCar a F2

Světová rada motoristického sportu FIA na svém včerejším zasedání provedla úpravy v systému, podle kterého jsou jezdcům přidělovány body, nutné k získání superlicence.

Pro vstup do F1 je i nadále potřebné získat minimálně 40 bodů. Nejblíže k tomuto cíli budou mít stále vítězové IndyCar a formule 2, kteří inkasují právě takový příděl. Na třetí místo se ale zařadí mistr nové F3 s 30 body. S prázdnou neodejde ani nejlepší z „výběhové“ Formula European Masters, jež se pojede se starými monoposty F3 v rámci DTM (25 bodů).

Z posílené bodové dotace se mohou těšit v DTM (20 místo 15), japonské Super Formuli (20 místo 15) či v regionálních šampionátech F3 mimo Evropu (18 místo 15). Příslušným způsobem se pochopitelně zvyšuje zisk i dalších závodníků v pořadí.

Od nynějška platí, že pilot může obdržet body pro superlicenci za kalendářní rok pouze v jediném seriálu (předtím to šlo ve dvou současně).

Seznam zařazených závodních sérií je hodně dlouhý a jsou v něm zahrnuty i motokáry. Jejich úřadující mistr světa Patrik Hájek si tak přišel na čtyři body.