Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Weber Schumachera odrazoval od návratu do F1

Weber Schumachera odrazoval od návratu do F1

Brawnovi stačil jeden krátký telefonát

U příležitosti 50. narozenin Michaela Schumachera novináři zašli i za jeho bývalým manažerem Willim Weberem, známým také pod přezdívkou Pan 20 procent. Weber se o Schumachera staral od juniorských sérií až po jeho odchod z Ferrari. Když se ale Schumacher vrátil jako jezdec Mercedesu, bylo to už bez Webera. Německý podnikatel tvrdí, že to bylo prostě proto, že s jeho návratem do F1 nesouhlasil.

"Zavolal jsem si ho k sobě, abych mu řekl: Prosím, nedělej to! Můžeš pouze ztratit," vzpomíná Weber. "Byl sedminásobným mistrem světa, už nebylo co dokazovat. Jenže on velmi chtěl závodit. Tak jsem si řekl: Dobře, tak ať tedy závodí, ale beze mě.

Stále jsme měli kontrakt až do roku 2014, ale mně se už nechtělo cestovat křížem krážem po světě. Podle mě má všechno v životě svůj správný čas. A 20 let s Michaelem, to byl náš čas ve F1. Nic se nedá zopakovat nebo oživit. Rozešli jsme se jako přátelé."

Ross Brawn, jenž s ním byl při všech jeho mistrovských titulech, vysvětluje, proč Schumacher odešel z Ferrari a vrátil se s Mercedesem, kterému Brawn šéfoval: "Michael mi řekl (v roce 2006), že je prostě unavený. Toužil po věcech, které nemohl dělat kvůli tomu, co všechno obětoval pro F1. Věděl, že by nedokázal nedat projektu sto procent a rozhodl se, že to už nechce. Byl unavený a potřeboval čas pro sebe. Tak mi to vysvětlil předtím, než skončil.

Když pak měl Felipe tu nehodu (v Maďarsku, v roce 2009), Michael se chtěl vrátit do vozu. Tehdy jsem si uvědomil, že má abstinenční příznaky. Byl po nehodě na motorce a měl poraněný krk. Mnohem více, než si tehdy lidé mysleli, protože s tím nešel na veřejnost. Nakonec si musel přiznat, že to nepůjde, krk to nedovolil. Ale já jsem si tehdy uvědomil, že by se chtěl vrátit.

Když nás (na konci téže sezony) zaskočilo Jensonovo (Buttonovo) rozhodnutí odejít z týmu, zavolal jsem mu. Nepůjdeme na pivo? A on odpověděl: Dobře vím, o co ti jde. Pojďme na jedno. Mercedes byl nadšený, že ho bude mít ve svém voze, takže bylo třeba pouze připravit smlouvu, která byla dobrým kompromisem pro všechny. Netrvalo to dlouho."