Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Bird je držitelem unikátního rekordu

Bird je držitelem unikátního rekordu

Největším soupeřem bylo vedro

Těžko říci, zda to Samu Birdovi blesklo hlavou, když po posledním závodě formule E v Santiagu stříkal po kolemstojících šampaňské. Nicméně se právě stal dosud jediným jezdcem, který dokázal vyhrát e-prix v každém z dosavadních pěti ročníků šampionátu.

Existuje už jen jeden člověk, který se mu v tomto ohledu může vyrovnat – Lucas di Grassi.

Pro Birda to bylo tvrdě vybojované prvenství. Snad ještě větším soupeřem než dotírající Pascal Wehrlein bylo vražedné vedro. Vadilo nejen jezdcům, ale především bateriím v jejich vozech. Ty se totiž nesměly zahřát nad hranici 72 stupňů. 

Samu Birdovi dělaly starost přehřívající se baterie

S energií jsem hospodařil vcelku bez problému, ale hlídat baterie bylo nesmírně náročné. Naštěstí mně hodně pomohli lidé z týmu. Uklidňovali mě a přesně říkali, co mám dělat. Společnými silami jsme to perfektně zvládli,“ liboval si v cíli Bird. „V posledních dvou kolech jsem už musel výrazněji slevit. Jenže Pascal, jak jsem pozoroval, také. Byla to spíše opotřebovací bitva než rychlostní souboj. Hlavně jsem nesměl udělat chybu. Hodně mně pomohla předchozí příprava na simulátoru.

Bird už před čtyřmi roky zažil podobné peklo, když se jelo podruhé a naposled v malajské Putrajayi. Tenkrát obsadil druhé místo. „Je zajímavé, že obě trati se podobaly svým profilem. A pochopitelně i klimatem,“ všiml si.