Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Velká cena Nizozemska se v Zandvoortu nepojede

Velká cena Nizozemska se v Zandvoortu nepojede

Vláda odmítla finanční podporu

Natěšení „oranžoví“ fandové, radující se, že brzy uvidí na domácí půdě v akci svého miláčka Maxe Verstappena, dostali tvrdou ránu. Vláda jejich země dala totiž od pořádání velké ceny na okruhu v Zandvoortu ruce pryč.

Ústy svého ministra sportu Bruna Bruinse jasně deklarovala, že požadovanou dotaci ve výši dvaceti milionů eur neuvolní. Částka měla být použita na úhradu licenčního poplatku. Bruins sice uznal, že projekt vyžaduje značné investice, které ovšem v žádném případě nehodlá nést stát.

Jeho priority jsou totiž jinde. Peníze vybrané od občanů na daních nedostávají ani další velké sportovní podniky, pořádané v Nizozemsku. 

Muž, který pohřbil naděje Zandvoortu - nizozemský ministr sportu Bruno Bruins

A i kdyby se nakrásně toto stanovisko podařilo zvrátit, v rozpočtu je pro tyto účely vyčleněno beztak jen 10 milionů eur. Nechť se tedy angažuje soukromý sektor.

Pro šéfy Zandvoortu to znamená pohromu. Vždyť měli do 31. března předložit Liberty Media plán, jak chtějí velkou cenu řešit po ekonomické stránce. Bez odřeknuté finanční injekce jim zbyly jen oči pro pláč. Ředitel autodromu Robert van Overdijk sice tvrdí, že se nevzdávají, ale i on ví, že po uvedeném datu bude hrát vše do karet největšímu konkurentu.

Tím je okruh v Assenu. Na rozdíl od poněkud zanedbaného Zandvoortu je v mnohem lepší kondici, vždyť se na něm pravidelně jezdí závody MotoGP. „Kdo si prohlédl vybavenost Zandvoortu, musí uznat, jak moc za Assenem zaostává a jak jsme na tom lépe i po logistické stránce,“ je přesvědčen assenský boss Arjan Bos. „Upřímně řečeno, byl jsem značně překvapen, že Zandvoort dostal přednost. Snad to bylo z nostalgie (až do roku 1985 se na něm konala VC Nizozemska F1). Každopádně, my jsme připraveni.