Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Zkušení a mladí ve F1

Zkušení a mladí ve F1

Jak si to týmy namíchaly pro sezonu 2019?

Jezdci F1 se do důchodového věku dostávají velmi brzy, ale přesto v tomto směru panují obrovské rozdíly. Kimi Räikkönen začal závodit v roce 2001, pouze rok a pár měsíců poté, co se narodil Lando Norris. Pojďme se detailněji podívat na to, jak staré a jak zkušené budou jezdecké dvojice deseti týmů v den Velké ceny Austrálie 2019.

Mercedes
Průměrný věk: 31 let, 10 měsíců a 13 dní , absolvovaných VC: 347

Stále tomu těžko věřit, ale víte, kdo je třetím nejstarším jezdcem ve F1? Tušíte správně. Ve věku 34 let je to Lewis Carl Davidson Hamilton, přičemž je pouze o měsíc mladší než navrátilec Robert Kubica, jinak by byl už druhý. Úřadující šampion dokonce táhne rekordní šňůru v počtu velkých cen bez jediného vynechaného startu. Aktuálně jich je 229 a stále přibývají. Valtterimu Viktorovi Bottasovi bude v srpnu 30 let. S věkovým průměrem nad 30 Mercedes jednoznačně sází na jistotu. Nejzkušenější tým. 

Z Lewise Hamiltona je najednou veterán

Ferrari
Průměrný věk: 26 let, 6 měsíců a 24 dní, absolvovaných VC: 240

Loni ještě měla Scuderia nejstarší a nejzkušenější dvojici ze všech. Příchodem Charlese Leclerka, který je o 10 let mladší než 31letý Sebastian Vettel, ale výrazně omládla.

Red Bull
Průměrný věk: 22 let, 3 měsíce a 14 dní, absolvovaných VC: 107

Kdo by před nějakými deseti lety věřil, že špičkový tým může mít jezdce s věkovým průměrem 22 let? Red Bull ale mladým věří. Zajímavostí je, že Max Verstappen je mladším kolegou Pierra Gaslyho, ačkoli má podstatně více zkušeností.

Renault
Průměrný věk: 30 let, 7 měsíců a 23 dní, absolvovaných VC: 306

Daniel Ricciardo 29 let, Nico Hülkenberg 31 let. Tedy dva třicátníci doufající, že tovární Renault je časem vyveze mezi špičku, když Mercedes a Ferrari nemají zájem.

Haas
Průměrný věk: 29 let, 8 měsíců a 6 dní, absolvovaných VC: 224

Zde je věkový rozdíl mezi Romainem Grosjeanem a Kevinem Magnussenem větší než mezi jezdci Renaultu. Brzy 33letý Francouz již právem začíná pochybovat, že se někdy posadí do vítězného vozu, což není ideální pro motivaci.

McLaren
Průměrný věk: 21 let, 11 měsíců a 10 dní, absolvovaných VC: 81

Nejmladší tým letošní sezony, tedy optikou jezdců. Lando Norris je nejmladší z nováčků, Carlos Sainz má naštěstí na svůj věk již poměrně dost zkušeností.

Racing Point
Průměrný věk: 24 let, 9 měsíců a 4 dny, absolvovaných VC: 196

Nový tým kombinuje zkušenosti 29letého Sergia Péreze s mládím sotva 20letého Lanceho Strolla.

Alfa Romeo
Průměrný věk: 32 let, 4 měsíce a 3 dny, absolvovaných VC : 294

Nejstarší tým. Kimi Räikkönen v průběhu sezony oslaví 40. narozeniny a po Alonsově odchodu můžeme směle mluvit o posledním z dinosaurů. Letos ho čeká i třístá velká cena. Měl by jich už podstatně více, ale v letech 2010 a 2011 si dal od F1 přestávku. Antonio Giovinazzi je v podstatě nováček, na kontě má pouze dvě velké ceny, takže ve věku 25 let má co dohánět.

Toro Rosso
Průměrný věk: 23 let, 11 měsíců a 8 dní, absolvovaných VC: 72

Juniorský tým má vyšší věkový průměr než Red Bull? Už je to tak. Avšak optikou zkušeností z absolvovaných velkých cen je to už v pořádku. Bude to nejnezkušenější tým v poli, ačkoli navrátilec Daniil Kvjat má startů podstatně více než Gasly. Kvjat ale začal velmi mladý, ve věku 24 let má stále ještě spoustu času, vždyť nováček Alexander Albon je pouze o dva roky mladší.

Williams
Průměrný věk: 27 let, 8 měsíců a 5 dní, absolvovaných VC: 76

Téměř stejný počet startů jako jezdci Toro Rosso, ale o bezmála čtyři roky vyšší věkový průměr. Přitom George Russell je o dva roky mladší než Albon. To proto, že Robert Kubica v poli chyběl podstatně déle než Daniil Kvjat. Polák z F1 kvůli nehodě v rallye vypadl jako nadějný a ještě poměrně mladý jezdec a vrací se jako druhý nejstarší v poli.