Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Ricciardo opravdu neutekl před Verstappenem

Ricciardo opravdu neutekl před Verstappenem

Nedokázal dostat z hlavy loňské Baku, ale nejen to…

"Předpokládám, že zdrhnul z boje." Tuto větu, ať už stoprocentně vážně, provokativně, nebo z frustrace, řekl Christian Horner před dokumentaristy společnosti Netflix. Když se Danielu Ricciardovi doneslo, že jeho bývalý šéf je na straně těch, kteří tvrdí, že z týmu Red Bull utekl před Maxem Verstappenem, nezůstalo to bez reakce.

"V první řadě, a předpokládám, že tohle není jen jeho názor, bych chtěl vědět, co vlastně někoho vede k tomu, aby si myslel a říkal takové věci. Každý má svůj názor. Ale není to tak, není to pravda. Mám rád náročné boje," řekl Australan.

"Bylo to více o mně než o Maxovi. O mně a o množství důvodů. Jeden z nich omílám dokola už dost dlouho a lidé by to už mohli pochopit. U Red Bullu jsem byl pět let. Vyhráli čtyřikrát v řadě, pak jsem přišel já. Myslel jsem si, že se bude vyhrávat dál, jenže za pět let ani jeden titul a nikdy jsme ani nebyli blízko.

Nejsem z toho zatrpklý, ale tak to prostě je. Hrozba, že v takovém prostředí už budu jen stále víc frustrovaný, byla příliš velká. Nechci, aby se ze mě stal nešťastný, zahořklý člověk, mluvící pouze o tom, co mohlo být kdyby… nebo co by bylo, kdybych se k Red Bullu připojil již v roce 2013. Takže to opravdu nebylo kvůli Maxovi, ale chápu, že někteří lidé si to mohou myslet.
"

Ale existuje i další verze, zmiňující upřednostňování Verstappena Red Bullem a strach ze stále více nerovných podmínek. Této alternativy se Ricciardo dotknul v jiném rozhovoru.

"Nedělo se nic, na co by se dalo ukázat prstem. Například, že by vždy první dostal nové přední křídlo. Nic takového. Jenže se (na konci roku 2017, pozn. red.) upsal na tak dlouhou dobu (do konce roku 2020), tak rychle a dostal tak dobrou smlouvu, že jsem začal mít pocit, že tým si začíná myslet: On nám věří více než ty. Proč trvá vyjednávání tak dlouho?

Možná si Red Bull myslel, že beztak nemám kam jinam jít, ale to by byla jeho chyba. Měl jsem pocit, že je jaksi příliš těžké zasloužit si, co by na základě výkonů již mělo být moje," konstatoval Ricciardo.


A do třetice je za přestupem možné vidět incident na trati a pocit křivdy mimo ni. Tedy něco, na co Red Bull už doplatil s dvojicí Sebastian Vettel a Mark Webber. U loňské dvojice lze vidět bod zlomu v Ázerbájdžánu, kde Verstappen tvrdě, až divoce bránil pozici, ačkoli týmový kolega byl evidentně rychlejší.

"Dlouho jsem to nemohl dostat z hlavy, ten závod i to, co následovalo po něm. Sehrálo to roli i v mém rozhodnutí. Všechno se tím změnilo. V sekundách po nárazu jsem si pomyslel: Tak a máte to! Za tu frašku jste si nic jiného nezasloužili. Kdyby to bylo naopak, kdybych já byl vepředu a v brzdné zóně dvakrát změnil směr jízdy, on by vrazil do mě, zachoval by se tým stejně? Té otázky jsem se nemohl zbavit. Bylo řečeno, že jsme stejně vinní, ale podle mě hluboko uvnitř také věděli, že chybu udělali oni a Max," prohlásila čerstvá posila Renaultu.