Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Räikkönenova zastávka nebyla taktickým rozhodnutím

Räikkönenova zastávka nebyla taktickým rozhodnutím

Vývoj závodu určil malý kousek folie

To by jeden neřekl, jaká drobnost ovlivnila celou australskou bitvu o nejlepší "druholigová" místa. Všichni kromě pěti, šesti jezdců vpředu byli ovlivněni malou strhovací fólií z průzoru přilby, která ucpala kanálek ​​na přívod vzduchu k jednomu z kol alfy romeo Kimiho Räikkönena.

Není to poprvé, co taková fólie skončila právě na nejhorším možném místě a pro daného jezdce to vždy znamenalo velké potíže s přehříváním brzd, protože úkolem proudícího vzduchu je právě odvod tepla. To byl důvod velmi časné Räikkönenovy zastávky u mechaniků.

Část soupeřů to vzala jako pokus o undercut a také šla na nečekaně brzkou výměnu. Zbylí jezdci se následně rozdělili na ty, kteří zůstali před Räikkönenovým týmovým kolegou (Magnussen, Hülkenberg) a ty, kteří doplatili na velmi pomalého, ale dobře bránícího Itala. Räikkönenovi se tak nakonec podařilo zachránit osmé místo, ovšem za cenu odpisu celého závodu pro Antonia Giovinazziho. Nebýt smůly s fólií, mohla si Alfa Romeo z Austrálie odvézt i více bodů.

"Měli jsme problém s chlazením brzd. Jedna z odtrhovacích fólií ucpala kanálek, proto jsme museli zastavit dříve, než jsme chtěli," vysvětlil Fin po závodě. "Podle mě byl náš vůz hodně rychlý, jenže předjíždění je tady pořád problémové. Již není tak těžké dostat se za někoho, ale ten poslední krok je na tomto okruhu velmi obtížný. Celkově jsem s vozem spokojený, ale mohli jsme získat více."