Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

O čem se má dnes jednat v Londýně

O čem se má dnes jednat v Londýně

Rozpočtový strop a odbourání bonusů

Na veřejnost unikly návrhy, které na dnešním jednání Strategické skupiny pro F1 v Londýně mají předložit představitelé promotérské společnosti Liberty Media. Týkají se, jak se ostatně očekávalo, finančních záležitostí.

Zdánlivě nekonečná diskuse o rozpočtovém stropu posléze dospěla k částce 180 milionů dolarů pro sezonu 2021. V dalších dvou letech se tato suma nicméně postupně sníží na 165, respektive 135 milionů dolarů. Nebudou ovšem do ní započítávány platy jezdců ani špičkových pracovníků týmů.

Ferrari nadále bude pobírat příspěvek za „historický přínos“, jenže snížený ze 73 milionů dolarů na 40. Veškeré ostatní bonusy se odbourají. Radost z toho určitě nebudou mít šéfové Williamsu, jimž takto každoročně vypadne 10 milionů dolarů. Zdůvodnění ze strany Liberty Media: Šlo o dárek Bernieho Ecclestonea starému kamarádovi Frankovi Williamsovi… 

Přesvědčí dnes šéf F1 Chase Carey své partnery?

Spravedlivější by mělo být i rozdělování prostředků podle tzv. sloupce 2, tedy dle umístění v Poháru konstruktérů. Nadále ovšem bude platit, že vítěz bere nejvíc a poslední nejméně.

Spoustu věcí přesto ještě pořád obestírá nejistota. Například nikdo pořádně neví, jak se bude kontrolovat dodržování rozpočtového stropu. „Největší problém je u Ferrari, které pro závodní stáj nevede žádné oddělené účetnictví. To samozřejmě skýtá spousta šancí k různým pokoutním transakcím,“ obává se nejmenovaný pozorovatel.

Toto Wolff proto volá po zavedení přísných trestů za porušení pravidel. „Je třeba vytvořit katalog penalizací v co nejkomplexnější podobě. V tom spatřujeme hlavní těžkosti při spouštění nového systému,“ tvrdí v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeinen Zeitung.