Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Verstappenova přilba už není značky Arai

Verstappenova přilba už není značky Arai

Nizozemec nerespektoval smluvní závazky týmu

Max Verstappen se zase jednou vzbouřil. Tentokrát si oproti přání týmu opatřil přilbu jiné značky.

Pro koncepci našeho auta byla vzata jako základ přilba Arai,“ vysvětluje šedá eminence Red Bull Racingu Helmut Marko. „S touto firmou máme dlouholetý kontrakt. A to nejen, pokud se týká jezdců, ale i pro mechaniky, Toro Rosso a členy výchovného programu.“

Ovšem letos měl Arai značné těžkosti s tím, nechat si schválit a následně dodat svoje výrobky ve všech velikostech, které požaduje FIA. Během testů v Barceloně tak Verstappen disponoval pouze o číslo menší ochranou hlavy. Necítil se v ní dobře a navíc měl omezený výhled. Jako nouzové a hlavně dočasné řešení proto zvolil konkurenční produkt Schuberth.

Jenže „šubrtka“ se Nizozemci tak zalíbila, že se rozhodl k ní přeběhnout. K maximální nelibosti zejména technického guru stáje Adriana Neweyho. Šéfové Red Bull Racingu nakonec se skřípěním zubů souhlasili, zřejmě aby svoji jedničku moc nenaštvali.

Adriana Neweyho Verstappen dvakrát nepotěšil

Když pilotovi přilba nesedí, není moc chytré ho k něčemu tlačit,“ pokouší se o diplomatické vyjádření Marko. „Ve chvíli, kdy jsme byli nuceni se rozhodnout, nebylo ještě zřejmé, do kdy Arai zvládne příslušnou velikost homologovat. Takže jsme rozhodli tak, jak jsme rozhodli.“ Prý i s Neweyho souhlasem.

Marko zároveň ostře nesouhlasí se zvěstmi, že do stejných problémů upadl i Pierre Gasly, ale jemu odchod k Schuberthu Red Bull rezolutně zatrhl: „U Pierra nebyla otázka přilby na prvním místě. Hlavně si potřeboval zvyknout na vůz. Kromě toho nebyly jeho potíže zdaleka tak výrazné jako u Maxe.“