Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Skončila jedna velká Räikkönenova série

Skončila jedna velká Räikkönenova série

Velká cena Číny - hra s čísly

Nejzajímavějším číslem VC Číny je bezesporu třetí dvojité vítězství Mercedesu ve třetím závodě sezony. Dostal se tím na úroveň druhého McLarenu a za suverénní Ferrari.

Když tým obsadí první dvě místa v cíli, je to výraz jeho naprosté dominance. Takový výsledek se hodně cení. V tisícovce velkých cen se to zatím nejčastěji podařilo Ferrari (83krát), Mercedesu (47), McLarenu (47), Williamsu (33), Red Bullu (17), Lotusu (8)… Celkem bychom v historickém žebříčku našli 22 týmů.

Ale podívejme se ještě na další zajímavosti, které přinesl víkend VC Číny v Šanghaji:

» Třetí podnik 70. ročníku mistrovství světa F1 byl zároveň jubilejní 1000. velkou cenou!

» Tým Toro Rosso jich absolvoval přesně čtvrtinu, protože nastoupil ke svému 250. závodu F1. Zásluhou Sebastiana Vettela vyhrál VC Itálie 2008.

» Valtteri Bottas získal sedmé pole position, což znamená 38. místo historického pořadí. Pouze 33 jezdců stálo v čele startu nejméně desetkrát. Po sedmi závodech Fin v kvalifikaci zdolal týmového kolegu.

» Teprve podruhé v historii stála v prvních pěti řadách vždy dvojice vozů stejného týmu: Mercedes, Ferrari, Red Bull, Renault a Haas. Poprvé to bylo ve VC Singapuru 2011: Red Bull, McLaren, Ferrari, Mercedes a Force India.

» Mercedes zaujal postavení obou vozů v první řadě na startu už 61krát. V historickém žebříčku se blíží Ferrari (77), ale především McLarenu (63) a Williamsu (62).

» Kimi Räikkönen ukončil obdivuhodnou sérii 52 závodů, v nichž se probojoval do první desítky na startu! Naposled neuspěl ve VC Maďarska 2016. Tentokrát mu k postupu do třetí fáze kvalifikace chybělo 205 tisícin vteřiny.

» Naopak Lance Stroll posedmé za sebou nepostoupil z první části kvalifikace. Je to nejdelší série ze všech jezdců na roštu.

Lance Stroll se rozhodně nemůže považovat za specialistu na kvalifikace

» Mercedes obsadil potřetí za sebou první dvě místa na stupni vítězů. Rekord je pětkrát v podání Ferrari (1952 a 2002) a Mercedesu (2014 a 2015/16).

» Ani třetí velkou cenu v sezoně nevyhrál jezdec z pole position. Austrálie: Hamilton/Bottas, Bahrajn: Leclerc/Hamilton, Čína: Bottas/Hamilton.

» Lewis Hamilton překonal hranici 4000 kol v čele závodu. Zatím se zastavil na čísle 4041. Úspěšnější je jen Michael Schumacher s 5111 koly ve vedení.

» Valtteri Bottas a Lewis Hamilton se momentálně dělí o nejdelší šňůru dokončených závodů z aktivních jezdců ve startovním poli: oba dojeli do cíle 15x za sebou.

» Sebastian Vettel potřinácté za sebou dokončil VC Číny. Je to nejdelší série v historii tohoto závodu. Zároveň letos poprvé vystoupil na stupeň vítězů.

» Pokud bychom započítali všechny předchůdce současného týmu Racing Point – Jordan, Midland, Spyker, Force India – pak jel tým od roku 1991 jubilejní 500. velkou cenu. Mnohé zdroje však Racing Point uvádějí jako zbrusu novou stáj.

» Poprvé od roku 1991 dojely ve dvou po sobě jdoucích závodech tři vozy s motory Honda v první desítce.

» Daniel Ricciardo získal první body v barvách nového týmu Renault. Vítěz sedmi velkých cen jich má momentálně na kontě 992.