Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Mazepinův otec krouží kolem Williamsu

Mazepinův otec krouží kolem Williamsu

Všichni všechno popírají, jenže...

Podle informací z několika důvěryhodných zdrojů již několik týdnů probíhají intenzivní rozhovory mezi představiteli týmu Williams a ruským miliardářem Dmitrijem Mazepinem. Ten má údajně eminentní zájem na převzetí celé organizace.

Mluvčí obřího těžařského koncernu Uralkali (20 000 zaměstnanců, roční obrat 2,5 miliardy eur), který Mazepinovi náleží, na dotaz blogu RaceFans jakákoliv jednání popřel. Jenže to neznamená, že otec pilota F2 Nikity by se nemohl angažovat jako soukromá osoba.

Mazepin starší není ve světě F1 žádným nováčkem. Už loni v létě usilovat o získání krachující Force Indie. Nakonec neuspěl a musel ustoupit konsorciu, vedenému Lawrencem Strollem. S prohrou se nicméně nesmířil a celou transakci napadl u soudu. 

Pro Franka Williamse by prodej týmu ruskému byznysmenovi byl asi jen těžko stravitelným soustem

Co je málo známé – tatínkové Stroll a Mazepin se nemusejí již delší dobu. Před časem totiž Kanaďan koupil v zájmu rychlého postupu svého potomka do F1 renomovanou stáj Prema, na což ruský boháč reagoval akvizicí konkurenčního Hitechu. Jenže Nikitu na rozdíl od Lanceho čeká do F1 ještě dlouhá cesta. Nemá ostatně pohromadě ani dostatek bodů pro přidělení superlicence.

Williams zatím mlčí. Claire Williamsová dosud prodej „rodinného stříbra“ kategoricky vylučovala. Jenže bez citelné finanční injekce se tým ode dna jen těžko odrazí. Peníze z Východu by v současné mizérii mohly být sice možná trochu ponižujícím, ale patrně jedním z mála reálných řešení.