Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Měl být nejpomalejší, ale skončilo to naopak

Měl být nejpomalejší, ale skončilo to naopak

Staněk šokoval v Oscherslebenu i vlastní tým

Hrdina víkendového klání formule 4 v Oscherslebenu Roman Staněk má napilno. Hned o tomto víkendu ho totiž čeká ve Vallelunze podnik italské větve tohoto šampionátu. Přesto si našel čas, aby se webu FORMULE.cz svěřil se svými zážitky.

V Německu se stal Roman jednoznačně největší senzací. Ač vůbec nejmladší (koncem února mu bylo teprve patnáct), proháněl bez jakéhokoliv respektu o tři, čtyři roky starší soupeře.

Překvapen byl i jeho vlastní tým US Racing – CHRS. Z kvarteta jezdců, o něž pečuje, byl totiž český reprezentant nejméně zkušený. Zbylí tři si už loni vysloužili ostruhy ve francouzské F3. Z tohoto důvodu, a snad i pod vlivem nevalných výkonů našich zástupců v minulých sezonách, se tudíž očekávalo, že Staněk bude nejpomalejší. Opak byl pravdou.

Opravdu věřit jsem si začal až po prvním závodě, do kterého jsem dobře odstartoval a nakonec dojel druhý,“ vybavoval si. „Další jízda byla poznamenaná proměnlivým počasím. Začínali jsme na vodě, jenže trať postupně osychala. Tak pět, šest minut před koncem byly gumy zralé na výměnu, ale už jsme nechtěli riskovat zastávku. Klesl jsem tak na osmou příčku, která mně přinesla pole position pro závěrečné klání.

Roman Staněk se stal největším překvapením úvodního víkendu německé F4

V něm se v úvodu okamžitě vzdálil všem pronásledovatelům a s úctyhodným náskokem proťal vítězně cílovou čáru. Výrazně tak překonal laťku, kterou si před víkendem nasadil. „Myslel jsem, že bych mohl dojíždět tak do šestého místa,“ přiznal. „Tohle je hodně nad plán.

V odpovědi na dotaz po vlastních silných a slabých stránkách se soustředil jen na jeho druhou část. „Ostatní umějí lépe závodit, vyznají se v tlačenici. V Oscherslebenu se tolik nepředjíždělo, takže se to výrazněji neprojevilo. Na Red Bull Ringu to může být úplně jinak.“ Gianluca Petecof, Niklas Krütten, Dennis Hauger – tak znějí jména těch, které považuje za své nejvážnější konkurenty .

Český jezdec se důkladně pocvičil také ve stříkání šampaňským

Na již vzpomenutém rakouském okruhu seriál ADAC Formel 4 ve dnech 7. až 9. června pokračuje druhým dílem. Pro Romana Staňka je dosud velkou neznámou, nikdy se po něm neproháněl. Pomoci by mu měl test, který těsně před závody na něm absolvuje.