Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ferrari má dobrý vůz, neumí jej využít

Ferrari má dobrý vůz, neumí jej využít

Leclerc neměl žádný problém s měkkými pneumatikami

Ferrari má velmi dobrý vůz, pouze se ho jaksi nedaří správně využít. Na tomto se po Velké ceně Ázerbájdžánu shodli oba piloti. Sebastian Vettel přirovnal kombinování různých faktorů k složitější verzi Rubikovy kostky.

"Měli jsme dobrou rychlost, ale ne dost dobrou. Celý tým pracuje na sto procent, nedělám si starosti. Věřím mu a vím, že to dokážeme lépe," řekl po závodě Vettel. "Máme dobrý vůz, ale nevyužíváme ho tak, jak bychom měli, když chceme nejlepší výsledky. Je to jako Rubikova kostka, každý kousek musí zapadnout přesně na své místo. Máme tu dost chytrých lidí, kteří Rubikovu kostku poskládají klidně do dvou minut, ale toto je podstatně složitější rébus."

Ani jeden vůz Ferrari nebyl na nejměkčích pneumatikách rychlý podle předpokladů. Týká se to jak Vettela na začátku závodu, tak Charlese Leclerka na jeho konci. Vettel ale podle vlastních slov zničil pneumatiky, když se je pokoušel zahřát. Sice se mu to pak povedlo, ale přilnavost už neměly. Leclerc se zase nikam nehnal, když ho po zastávce v boxech od špičky dělila půlminutová propast.

"Mnoho lidí si myslí, že jsme měli problém (s měkkými pneumatikami), ale to si nemyslím. Prostě jsem už (po zastávce) netlačil. Na začátku stintu jsem se týmu zeptal, jaká je šance dohnat čelo. Bylo mi řečeno, že žádná, protože ztráta je příliš velká. Od té doby jsem se soustředil pouze na management pneumatik a na zisk nejrychlejšího kola závodu. Ten stint na měkkých pneumatikách, to nebyla naše skutečná rychlost. Nesnažil jsem se o dobré časy, cílem bylo pouze jedno rychlé kolo," uvedl Monačan.

Leclerc tedy o šanci zabojovat o vítězství přišel v kvalifikaci, kde havaroval, a možná i načasováním první zastávky v boxech.