Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Leclerkova sebekritika není taktika

Leclerkova sebekritika není taktika

Přes vysílačku prostě sdělil svoje vlastní emoce

Charles Leclerc v kvalifikaci na Velkou cenu Ázerbájdžánu samozřejmě zaujal v první řadě roztřískáním vozu ferrari, ale pozoruhodný byl také záznam z jeho vysílačky, jakož i první rozhovory s novináři. Monacký mladík sám sobě pořádně naložil. Řekl o sobě, že je k ničemu, i že je hlupák.

Od egocentriků z nejrychlejších vozů F1 málokdy po havárii neslyšíme o těžce ovladatelném autě, nutnosti tlačit málo konkurenceschopný monopost až na hranu, či dokonce o nevysvětlitelné a žádným senzorem nepostřehnuté závadě nebo chybě při poslední změně nastavení, případně náhlém poryvu větru… Ostrá sebekritika pak měla zajímavý efekt, Leclerkovi se nedostalo téměř žádné kritiky zvenčí.

Takže dobrý taktický manévr?

"Tak to není," brání se Leclerc v rozhovoru pro monacké noviny Matin. "Byla to spontánní, přirozená reakce. Žádný skrytý úmysl. Vždy jsem byl na sebe přísný, už od motokár."

Leclerc je tak nadále i oblíbencem italských médií, jež detailně sledují interní souboj jezdců Ferrari.

"Ano, všiml jsem si, jak moc se o mně a Vettelovi píše hlavně v sociálních médiích. Ale přijde mi to normální. Hamilton a Bottas jsou spolu již nějakou dobu, zatímco Ferrari má nového, mladého jezdce. Proto mě lidé tak sledují."

Leclerc před sezonou doufal, že dostane šanci zapojit se do boje o mistrovský titul, jenže zatím to tak nevypadá. Po nepříznivých týmových rozhodnutích, problémech s pneumatikami i jezdecké chybě v Baku má po čtyřech závodech o 40 bodů méně než vedoucí Valtteri Bottas.

"V Austrálii a Číně byl Mercedes rychlejší, ale v Bahrajnu jsme byli lepší my a mohli být i v Baku, kdybychom z vozu dostali maximum. V tenisové hantýrce lze říci, že Mercedesu se podařil velmi obdivuhodný brejk, ale bude to dlouhý zápas. Pokud dokážeme pokročit s vývojem vozu a trefovat správné nastavení na jednotlivé okruhy, můžeme vyhrát," je přesvědčen Leclerc.