Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Pro Vergneho byl vyhazov z F1 štěstím

Pro Vergneho byl vyhazov z F1 štěstím

Díky tomu naskočil do zajímavého byznysu

Když se zeptáte třeba i patnáctiletého kluka, který teprve dělá první závodnické krůčky, kam chce svoji kariéru dovést, v drtivé většině případů vám odpoví, že do F1.

Existují ovšem výjimky potvrzující pravidlo. Jednou z nich je Jean-Éric Vergne. Ten totiž (alespoň podle agentury Reuters) tvrdí: „Vyhazov z formule 1 bylo to nejlepší, co mě mohlo potkat. Otevřelo mně to oči.

Úřadující šampion formule E do té doby nic jiného neznal. Když ho propustili z Toro Rosso, neviděl před sebou žádnou budoucnost. Potom se ale dokázal vzchopit. „Pochopil jsem, že v životě jsou i jiné věci. Naštěstí jsem měl k dispozici nějaké peníze. Ty jsem vložil do projektu Veloce Sports,“ vzpomíná.

Původně to měla být řadová agentura pro zastupování jezdců. Její šéfové ale bystře poznali, jaké možnosti skýtá bouřlivě se rozvíjející e-sport. Svoje aktivity rozprostřeli do všech jeho oblastí. 

Vergne je aktivní v reálném i virtuálním závodnickém světě

Vergne to srovnává s revolucí, která zasáhla F1 po příchodu Bernieho Ecclestonea: „Bernie dal tenkrát všechny týmy dohromady. Akorát neměl jako my tak podrobný byznysplán. Určitě se s ním nechceme srovnávat, ale v zásadě nám jde o totéž.

Vergne vidí v e-sportu plnohodnotnou alternativu k motokárám: „Kluci a děvčata, kteří si ho vyzkoušejí, nemají už potřebu ho měnit za reálný svět. Vždyť jim dopřává stejné možnosti.“ Vtírá se ale otázka, zda je to tak dobře…

„Mnozí hráči na počítači si vydělají více než nejhůře placení piloti F1. Charles Leclerc a Max Verstappen také milují videohry. Jsou mladí, je to nová generace,“ má nicméně jasno Vergne.