Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Bratches je na cestě do Nizozemska

Bratches je na cestě do Nizozemska

Budoucnost Zandvoortu se možná rozhodne už tento týden

Obchodní a marketingový ředitel formule 1 Sean Bratches potvrdil nizozemskému serveru NU.nl, že se tento týden chystá do země větrných mlýnů. V nejbližších dnech se tak zřejmě rozhodne o tom, zda po dlouhých letech bude Zandvoort opět hostit nejuznávanější světový šampionát.

Max Verstappen je v našem sportu velké jméno. Je mladý, rychlý a populární. Je tak mladý, že může klidně ještě závodit dvacet let. Na každém podniku zaznamenáváme rudé moře na tribunách. To si zaslouží domácí podnik!“, uvedl Bratches. Těžko říci, zda z těchto slov lze vydedukovat, že je ruka již v rukávě, jak to učinilo výše uvedené médium. Někteří dokonce očekávají oficiální potvrzení již v úterý.

Jestliže k tomu skutečně dojde, není vlastníkovi okruhu co závidět. Tím je od roku 2016 firma Chapman Andretti Partners, jejímiž majiteli jsou Bernhard van Oranje a Menno de Jong.

Areál je totiž v dosti zuboženém stavu. Nejprestižnější série, které v něm letos hostují, jsou Blancpain GT Series a ADAC GT Series. Po letech sem nezavítá ani DTM. 

Co veze Sean Bratches do Nizozemska ve své aktovce?

Samotná trať ještě ujde, zázemí má ale ke standardu F1 hodně daleko. A to jak po stránce velikosti, tak zejména vybavenosti.

Ovšem i na dráze bude třeba zapracovat. Nedostatečné jsou únikové zóny v některých rychlých zatáčkách, včetně té nejslavnější Tarzanovy. V roce 2017 došlo v Zandvoortu ke smrtelnému úrazu v klání historických formulí, když jezdec nezvládl výjezd z poslední zatáčky, nesoucí jméno Arieho Luyendijka. Právě tato pasáž je považována za nejrizikovější. Rozšíření by se patrně dočkala i samotná cílová rovinka.

Reakce samotných pilotů, posbírané v padoku VC Španělska, jsou rozporuplné. Sice se jim líbí profil tratě, bojí se však, že na ní nebude kde předjíždět. Zajímavě odpověděl ten, který by měl projevovat největší nadšení. „Bylo by to fajn. Ale já už jednu domácí velkou cenu mám. Ve Spa. Vždyť jsem v Belgii narodil,“ prohlásil Max Verstappen.