Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Chybné rozhodnutí znehodnotilo páteční závod

Chybné rozhodnutí znehodnotilo páteční závod

Část účastníků poškodilo přičtení kola ztráty

Nevídaná blamáž poznamenala včerejší klání formule 2 v Monaku. Během jeho přerušení se ředitelství závodu dopustilo trestuhodného omylu, který zbavil řadu účastníků jakékoliv šance.

Ve dvacátém kole v zatáčce Rascasse kolidovali Tatiana Calderónová a Mick Schumacher, jedoucí v té chvíli na devátém a desátém místě. Jejich vozy zatarasily trať takovým způsobem, že další auta nemohla projet. Jízda byla zastavena. 

Mick Schumacher nemohl tušit, co svým zbrklým předjížděcím manévrem způsobí

Prvních osm pilotů v klasifikaci však mezitím projelo cílem a zařadilo se na chvost stojící kolony. Když se schylovalo k restartu, byla tato osmička jednoduše opět posunuta na špici pole. Nikoho nenapadlo, že ostatní v té chvíli automatická časomíra na základě údajů z transponderů odsune o kolo zpět. Přitom v pravidlech FIA je správný postup přesně definován. Dotyční měli v neutralizačním režimu dokončit kolo a pak se teprve mohlo přistoupit k restartu.

Následovaly hodiny vzrušených debat. Jako logické řešení se nabízelo dodatečně postiženým borcům kolo zase připočítat. Jenže se nenašel žádný paragraf, podle kterého by se tak mohlo učinit…

K osudné chybě došlo během řazení aut k restartu

Takže se nakonec nezměnilo nic. Zůstal ovšem silný pocit křivdy. Shodou okolností totiž oněch osm v čele představovalo ty, kteří dosud neabsolvovali povinnou zastávku. Za regulérního průběhu by se minimálně polovina z nich poroučela hluboko dolů pořadím a na body by nesměla ani pomyslet.

Charakteristický je titulek, který k popisu této události přiřadil jeden zahraniční web: První chaos po Charliem. Mnozí jsou totiž toho názoru, že za života legendárního ředitele velkých cen Charlieho Whitinga by k něčemu takovému nemohlo dojít.