Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ferrari by se chtělo odvolat

Ferrari by se chtělo odvolat

Dostalo na to 96 hodin

Ferrari FIA oficiálně informovalo o úmyslu odvolat se vůči výsledku Velké ceny Kanady 2019. Sebastian Vettel včera dostal pětisekundovou penalizaci za nebezpečné zablokování soupeře po výjezdu z trati, která se jemu i vedení Scuderie Ferrari zdá být nespravedlivá. Omezení Hamiltona bylo sice evidentní, ale sporné už je, zda měl Vettel i jinou možnost a zda je takový trest v souladu s výkladem pravidel.

Ferrari teď má maximálně 96 hodin, aby se definitivně rozhodlo, zda se opravdu chce odvolat a případ řešit před Mezinárodním odvolacím soudem FIA. Nicméně soud má možnost jednání odmítnout jako nepřípustné, což by pravděpodobně i udělal. Podle Sportovních pravidel F1 totiž neexistuje možnost odvolat se vůči časovým trestům uloženým během velké ceny. Pokus odvolat by tedy zřejmě byl jedině demonstrací nesouhlasu.

"Sportovní komisaři prozkoumali videodůkazy a rozhodli, že vůz s číslem 5 ve třetí zatáčce opustil trať a ve čtvrté zatáčce se vrátil na trať ne bezpečným způsobem. Vůz s číslem 44 kvůli tomu musel vyjet mimo trať, aby zabránil kolizi," píše se v oficiální zprávě sportovních komisařů.

Aby toho nebylo málo, Vettelovi na konto přibyly dva trestné body. Za posledních 12 měsíců jich nasbíral sedm, za dvanáct by musel vynechat jeden závod.

Vettel takto přišel o první místo a možná mohl i o druhé, ale v tomto mu trochu pomohl tým Ferrari včetně závodního inženýra Charlese Leclerka, jenž Monačana neinformoval o pětisekundové penalizaci. Proto Leclerc v závěru závodu nikam nespěchal nevěda, že od druhého místa ho dělí pouze jedna sekunda.