Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Hamiltonův nejlepší start do sezony v kariéře

Hamiltonův nejlepší start do sezony v kariéře

VC Kanady – hra s čísly

V probíhajícím 70. ročníku mistrovství světa F1 se jela 50. Velká cena Kanady. Pouze šest zemí hostilo vrcholný závod šampionátu častěji. A součástí seriálu bude závod v Montréalu i v příštích letech.

Na okruhu Gillese Villeneuvea se jelo 40krát. Na listině vítězů najdeme 23 jmen, z toho sedmkrát Michaela Schumachera a Lewise Hamiltona. Svůj první triumf zde vybojovali Gilles Villeneuve ve ferrari při premiéře v roce 1978, Thierry Boutsen ve williamsu v roce 1989 a Daniel Ricciardo v red bullu v roce 2014, jediné vítězství v kariéře Jean Alesi ve ferrari v roce 1995 nebo Robert Kubica v týmu BMW Sauber v roce 2008.

Podívejme se nyní na další zajímavá čísla kolem VC Kanady v Montréalu:

» Závod nevyhrál jezdec, který projel první cílem. Penalizace ve výši pěti sekund odsunula Sebastiana Vettela na druhé místo za Lewise Hamiltona.

» Sebastian Vettel vybojoval 56. pole position a v čele startu stál poprvé od VC Německa 2018.

» Ferrari si připsalo osmé pole position ve VC Kanady a vyrovnalo se Williamsu. Jedenáctkrát v kvalifikaci uspěl McLaren.

» Lewis Hamilton stál v Montréalu podesáté v první řadě na startu. V jedné velké ceně to dokázal už jen Michael Schumacher ve VC Japonska.

Daniel Ricciardo naplňuje očekávání, které do něj Renault vkládal

» Daniel Ricciardo vybojoval pro Renault nejlepší kvalifikační výsledek od třetí pozice Roberta Kubici ve VC Japonska 2010. Od té doby se Renault do prvních dvou řad nedostal.

» Poprvé v letošní sezoně se v kvalifikaci do první desítky prosadily čtyři vozy s motory Renault: 4. Ricciardo, 7. Hülkenberg, 8. Norris a 9. Sainz.

» Pierre Gasly dosáhl v kvalifikaci poprvé lepšího výsledku než týmový kolega Max Verstappen. Antonio Giovinazzi byl podruhé úspěšnější než Kimi Räikkönen.

» Max Verstappen se nedostal do závěrečné fáze kvalifikace poprvé od VC USA v Austinu v minulém ročníku.

» Kimiho Räikkönena poprvé od VC Rakouska 2015 zachytilo kvalifikační síto hned v první fázi.

» Lewis Hamilton vyhrál posedmé VC Kanady (2007, 2010, 2012, 2015-17, 2019), což se mu ještě nikde jinde nepodařilo. Totéž může ještě letos dokázat na Hungaroringu při VC Maďarska.

» Lewis Hamilton vystoupil na stupeň vítězů už 141krát. Do rekordu Michaela Schumachera mu chybí jen čtrnáct pódiových umístění. Sebastian Vettel pozdravil diváky ze stupně vítězů 115krát a Charles Leclerc podruhé.

» Motory Mercedes si připsaly 180. vítězství a upevnily si druhé místo v historickém žebříčku před Fordem Cosworth (176). Ještě dlouho nedostižné bude Ferrari (236).

» Lewis Hamilton vyhrál pátý z dosavadních sedmi podniků letošní sezony. Tak úspěšný start do nového ročníku se mu ještě nikdy nepodařil.

» Sebastian Vettel už posté vedl ve velké ceně F1. Poprvé to bylo ve VC Japonska 2007 ve voze Toro Rosso. Úspěšnější jsou jen Michael Schumacher (142) a Lewis Hamilton (135).

» Rodák z Montréalu Lance Stroll dojel na domácí trati devátý a vyrovnal tím nejlepší letošní výsledky z Austrálie a Ázerbájdžánu. V historii F1 je osmnáctým Kanaďanem, ale víc závodů absolvovali jen Jacques a Gilles Villeneuveové.

Lance Stroll je už dnes třetím nejúspěšnějším Kanaďanem ve F1

» Valtteri Bottas získal stejně jako v Austrálii prémiový bod za nejrychlejší kolo v závodě. Letos si takhle bodově přilepšili také Pierre Gasly (Monako a Čína), Lewis Hamilton (Španělsko), Charles Leclerc (Ázerbájdžán a Bahrajn).

» Max Verstappen po startu z 9. pozice obsadil pěkné 5. místo. Přesto to bylo jeho nejhorší umístění z posledních dvanácti velkých cen – od VC Ruska 2018.

» Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Sebastian Vettel a Max Verstappen bodovali ve všech sedmi dosavadních závodech sezony. Charles Leclerc pošesté, Pierre Gasly popáté. Daniil Kvjat bodoval potřetí za sebou.

» Renault získal 14 bodů, což je stejně jako za předchozích šest závodů dohromady. V Poháru konstruktérů díky tomu poskočil o tři příčky na 5. místo.