Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Brawn se zastal sportovních komisařů v případu Vettel

Brawn se zastal sportovních komisařů v případu Vettel

Chybou bylo, že jejich rozhodnutí nebylo vysvětleno

Do obšírné debaty kolem potrestání Sebastiana Vettela v nedělní Velké ceně Kanady zasáhl poprvé i oficiální činitel. Sportovní ředitel F1 Ross Brawn už z titulu své funkce musel volit slova mnohem opatrněji.

Ve své pozici nechci a ani nemohu hodnotit samotné rozhodnutí sportovních komisařů. Rozumím rozčarování na Vettelově straně. Určitě měl pocit, že mu ukradli zasloužené vítězství. Zároveň jsem si ale vědom, jak těžkou mají sportovní komisaři práci. Musejí vyslovit verdikt v mimořádně krátkém časovém úseku, s vědomím, že může podstatně ovlivnit průběh závodu. Mám před nimi velký respekt. Myslím si, že poslední, co by si přáli, je, aby velká cena byla ovlivněna jimi vysloveným trestem,“ prohlásil. 

O tomto momentu se bude ještě dlouho diskutovat

Leč, stalo se. Na sociálních sítích se pak objevily příspěvky naštvaných fanoušků Ferrari, že někteří funkcionáři otevřeně straní Mercedesu. „Na penalizaci můžeme mít rozdílný názor. Důrazně se ale musím ohradit proti tomu, že v ní byl skryt i nějaký postranní úmysl. Nikdo ze zainteresovaných nemá ve F1 nějaké privátní zájmy, které by takovým způsobem ventiloval,“ ozval se Brawn rezolutně.

Současně se vyslovil pro co největší transparentnost: „Chybou bylo, že po rozhodnutí komisařů nenásledovalo jeho řádné vysvětlení. To je nanejvýš nutné, zvláště v tak komplexním sportu, jakým formule 1 bezesporu je. Na tom je třeba zapracovat a najít vhodnou formu komunikace s fanoušky.

Nápad to je bezesporu zajímavý. Jenže v praxi by to asi znamenalo něco podobného, jako kdyby po skončení utkání fotbalový sudí vysvětloval tribunám, proč pískl či nepískl penaltu…