Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Renault se ve věci nových pravidel postavil proti všem

Renault se ve věci nových pravidel postavil proti všem

Abiteboul chce záruky od FIA

V sobotu se sešli v montréalském padoku zástupci FIA, Liberty Media a jednotlivých týmů F1. Téma jednání bylo nanejvýš ožehavé – nová pravidla platná od roku 2021.

Podle původního harmonogramu je totiž měla tento týden v pátek posvětit Světová rada motorsportu. V to, že se tak stane, ovšem věří, alespoň ve vyjádřeních pro média, už jen prezident FIA Jean Todt.

Bossové stájí jsou naopak pro to, aby se termín přesunul na říjen. Jenže k tomu, aby se tomuto požadavku dostalo oficiálního posvěcení, je potřeba souhlas všech zainteresovaných. Jeden se však staví na zadní.

Šéf Renaultu Cyril Abiteboul má strach, že posun zvýhodní velké ekipy, které po zásadních změnách příliš netouží: „Některé týmy by byly rády, kdyby zůstalo vše při starém. Proto žádají více času, aby našly způsoby, jak toho dosáhnout. Spoléhají na to, že věčným vyjednáváním věc vyšumí do prázdna.“ 

Cyril Abiteboul ví, že čas pracuje proti Renaultu

Abiteboul se bojí, že někdy v půlce února se situace bude opakovat a na pořad dne přijde další odklad. Připomíná mu to školáka, který dělá domácí úkol, o němž věděl dlouho dopředu, na poslední chvíli před začátkem vyučovací hodiny.

Postoj Renaultu je pochopitelný. Jen pokud začne včas s vývojem, má šanci dohnat náskok, který velká trojka na něj má. Proto také Abiteboul nedávno brojil proti snahám na zavedení dočasného embarga na spuštění konstrukčních prací pro rok 2021.

Na druhou stranu si je vědom toho, že předpis není ve stavu, aby mohl jít k podpisu: „Určitě ještě nemá konečnou podobu. Existuje několik komplikací, vzniklých tím, že některé deklarované cíle jsou navzájem v rozporu.“ Zmínil například snahu po omezení výkonu a současně dosažení lepší podívané pro fanoušky.

Budeme konstruktivní za předpokladu, že obdržíme od FIA a vedení F1 jasné záruky. Měly by se týkat toho, že žádnému subjektu nebude umožněno torpédovat základní principy přestavby šampionátu,“ dodal Abiteboul.