Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Villeneuve si myslí, že penalizován měl být Ricciardo

Villeneuve si myslí, že penalizován měl být Ricciardo

VC Kanady – názor exmistra světa

Mistr světa formule 1 z roku 1997 Jacques Villeneuve říká, že to byl Daniel Ricciardo a ne Sebastian Vettel, který si zasloužil, aby byl penalizován ve Velké ceně Kanady. Proč?

Pětisekundový trest udělený Vettelovi za způsob, jakým se vrátil na trať poté, co vyjel do trávy v souboji s Lewisem Hamiltonem, se ukázal být velmi kontroverzní. Podněcoval Němce i fanoušky Ferrari po celém světě a evokoval silnou reakci kolegů závodníků prostřednictvím sociálních médií.

Villeneuve poukazuje na klíčový rozdíl mezi oběma incidenty. Vettelův přestupek nebyl úmyslný, pohyb dělal během bitvy kolo na kolo o první místo. Kanaďan je přesvědčený, že komisaři místo toho měli měli posuzovat způsob, jakým se o pár kol dřív bránil Ricciardo proti rychlejšímu mercedesu Valtteriho Bottase.

Daniel Ricciardo za sebou hodně dlouho vší silou držel Valtteriho Bottase v rychlejším mercedesu

Vettelův trest mě nepřekvapil, protože to často bývá opak toho, co se děje,“ vyjádřil se Villeneuve na Motorsport.com. „Ricciardo si zasloužil trest za způsob, jakým projel po rovince, a potrestán nebyl. To se stává často.

Pro F1 to je špatné. Pokazilo to závod, protože to bylo špatné rozhodnutí, ne proto, že měl být vítězem někdo jiný. Jestliže Vettel udělal něco nefér nebo špatného, tak jako Ricciardo na rovince, zasloužilo by si to potrestání a pokutu, i když to znamenalo Lewisovo další vítězství.

Bottas sám popsal Ricciardovu obranu jako „někdy na hraně“, ale nakonec ji označil za „dobrý boj“.

Villeneuve je přesvědčený, že incident mezi Vettelem a Hamiltonem k takovému verdiktu neopravňoval.

To není závodění,“ namítl. „Mělo by se rozlišovat mezi úmyslným projetím skrz zatáčku a tím, když se na trať vracíte bokem. Jezdec pozná, co se děje. Lewis věděl, kam Vettel jede. Věděl, že je v trávě a pravděpodobně se dostane do smyku. OK, půjdu dovnitř. To víte. Lewisovi se podařilo dosáhnout toho, co chtěl. Podařilo se mu, aby Vettel dostal pokutu. V tom je velmi dobrý."