Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Norrise z VC Kanady vyřadila přehřátá brzda

Norrise z VC Kanady vyřadila přehřátá brzda

Zlomení závěsu skutečně nezpůsobil žádný náraz

Záhada odstoupení Landa Norrise z Velké ceny Kanady je konečně vyřešena. Mladého Brita jsme viděli parkovat jeho monopost vedle trati se zlomeným závěsem pravého zadního kola. Nebylo by na tom nic zvláštního, kdyby režie závodu dokázala najít moment, kdy mclaren kolidoval se stěnou nebo alespoň tvrdě přeskákal vysoký obrubník či jinou nerovnost mimo trať. Navíc byl jezdec připravený odpřisáhnout, že se nic takového nestalo. Důvod odstoupení tak byl dosud neznámý.

"Měli jsme příliš vysokou teplotu brzdy," vysvětlil záležitost mluvčí týmu McLaren. "To způsobilo selhání, které mělo za následek v podstatě lokální požár. Protože to bylo v místech, kudy neproudí vzduch, tak nebylo co hasit. V podstatě tedy byla překročena teplotní hranice, kterou dokáže karbon snést. Proto zavěšení nevydrželo. Víme, kde byla chyba, takže se to nebude opakovat."

Zajímavé je, že s brzdami měl problém i Norrisův týmový kolega Carlos Sainz. Předčasná zastávka v boxech ho vyřešila, ale Sainz se už na bodovaná místa nedostal. Nicméně u něj to mělo úplně jinou příčinu.

"Carlosovi se brzda přehřívala kvůli strhovací fólií z průzoru závodní přilby, která snadno ucpe chladicí kanálek, takže tyto dva případy nemají nic společného. Když jsme ji odstranili, vše se vrátilo do normálu," uvedl tým.