Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Kouzelná kombinace: nový asfalt a proměnlivé počasí

Kouzelná kombinace: nový asfalt a proměnlivé počasí

VC Velké Británie – Pirelli před závodem

Potřetí v letošním ročníku – po Bahrajnu a Španělsku – přivezlo Pirelli tři nejtvrdší pneumatiky ve svém sortimentu – C1 (bílé = tvrdé), C2 (žluté = střední) a C3 (červené = měkké). Jezdce totiž čekají slavné rychlé zatáčky britského okruhu.

Pro Silverstone jsou charakteristické rychlé zatáčky, zejména sekvence Maggots, Becketts a Chapel. Krátce před velkou cenou trať prošla renovací, aby se vyhladily hrboly, zlepšily se drenáže a zvýraznily obrubníky. To by mohlo mít za následek ještě lepší časy na kolo. Zatím nejrychleji jel v Silverstone v loňské kvalifikaci Lewis Hamilton, který objel jedno kolo za 1:25,892.

Pokud jde o nastavení, je třeba určitá míra kompromisu. Předjíždění je zde rozhodně možné. V Anglii je obvykle těžké předpovědět počasí. Jasná obloha i přívalové deště byly v minulosti pro britskou velkou cenu typické někdy během stejného víkendu. Takže týmy budou muset být připraveny na cokoliv.

V loňském roce byly použity jedna i dvě zastávky v závodě, který byl zpomalen dvojím vyjetím safety caru. Všichni jezdci, kteří udělali druhou zastávku v boxech, tak učinili právě v této fázi, což je taktika, která pomohla Sebastianovi Vettelovi vyhrát velkou cenu.

Nový asfalt byl položen teprve nedávno, takže bude zajímavé zjistit, jaký dopad to bude mít na závod,“ zdůraznil Mario Isola, šéf Pirelli pro F1 a automobilové závody. "To by mohlo rychlý okruh udělat ještě rychlejším. Pro závod jsme nominovali stejné směsi jako loni. S novým asfaltovým povrchem a tradičně proměnlivým britským počasím bude velká cena ještě zajímavější. Shromažďování údajů ve volných trénincích bude ještě důležitější než obvykle, aby bylo možné stanovit co nejlepší strategii.

Podívejme se nyní, jaké pneumatiky mají jednotliví jezdci k dispozici.