Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Albon nesměl absolvovat druhou zastávku v boxech

Albon nesměl absolvovat druhou zastávku v boxech

Přišel kvůli tomu o body

Alexander Albon měl včera dobře nakročeno k bodovému zisku, ale nakonec byl v cíli až dvanáctý. O to více bodů připadlo Kimimu Räikkönenovi, Daniilu Kvjatovi i Niku Hülkenbergovi. Důvodem byla neobvyklá porucha motoru Honda, přesněji jeho elektroniky. Hrozilo, že části vozu se ocitnou pod proudem a v takovém případě se ho nikdo, komisař ani mechanik, nesmí dotknout dříve, než se vypne motor. Thajský jezdec tedy nemohl absolvovat druhou výměnu pneumatik bez toho, že by vypnul motor. Ten by bylo pak třeba opět externě nastartovat.

"Naneštěstí, Alex se v závěru závodu propadl, protože nemohl absolvovat druhou zastávku," vysvětluje Tojoharu Tanabe, technický ředitel Hondy. "Chyba vznikla v pohonné jednotce, data ukazovala problém s vysokým napětím. Tým jsme informovali, že z důvodu obav o bezpečnost nedoporučujeme další zastávku.

Bylo by lepší pokračovat v jízdě, nebo udělat zastávku s vypnutím motoru po dobu výměny pneumatik? Lepším kompromisem bylo zůstat na trati. Za rok a půl jsem se s takovým typem problému ještě osobně nesetkal. Samozřejmě to detailně prošetříme."

"Ještě jedno kolo a pneumatiky by se rozpadly," řekl po závodě smutný Albon. "Stále si myslím, že rychlost byla dobrá, jenže jsme byli na velmi starých pneumatikách."