Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Týmy odsouhlasily 22 závodů

Týmy odsouhlasily 22 závodů

Motor navíc nebude

Týmy F1 již hlasovaly o návrhu povolit majitelům rozšířit kalendář velkých cen pro rok 2020 na 22 závodů. Letošní sezona má 21 závodů, čímž bude vyrovnáno historické maximum. Příští rok se tedy vytvoří nový rekord, pokud Liberty Media dotáhne do úspěšného konce jednání s Monzou, Mexico City i Barcelonou. Právě s katalánským okruhem se už nepočítalo, ale místní politici na poslední chvíli ustoupili a z rozpočtu regionu na příští rok vyčlenili kolem 20 milionů dolarů na podporu pořadatele.

"V podstatě jsme souhlasili s tím, aby se příští rok jelo 22 závodů," řekl Toto Wolff za všechny šéfy týmů. "Je správné nechat Liberty dělat byznys, zejména když jeho cílem je růst F1. Pokud dokáží oslovit více pořadatelů, tak bychom je měli podpořit.

Technická pravidla kvůli tomu měnit nemusíme. O tom byla hlavní diskuse. Toto není příležitost navýšit počet povolených komponent. Také jsme museli zajistit, že to nepoškodí naše zaměstnance. Dostáváme se na hranici toho, co je možné zvládnout s jednou partou lidí. To se bude muset vyřešit."

Zmínka o navýšení povoleného počtu komponentů odkazuje na snahu Red Bullu a Hondy podmínit přidání dalšího závodu přidáním další pohonné jednotky. Nedávalo to ale moc smysl, protože šampionát prý směřuje k 24 závodům v roce 2021, přičemž počet komponentů má být na současné úrovni.

Zátěž pro členy závodních týmů se měla snížit dalším omezením testovacích dnů, ale o tom se Wolff nezmínil. Místo toho to vypadá, že pouze vzroste počet dvojic závodů následujících týden po sobě. Bez volného víkendu by měly následovat závody v Austrálii a v Bahrajnu, ale i v Číně a ve Vietnamu a možné je také vytvoření dvojice Nizozemsko-Španělsko na začátku května.